O nouă descoperire poate face ca diabetul zaharat să fie o boală tratabilă: creierul produce fructoză

 

Cercetătorii de la Universitatea Yale au descoperit că fructoza poate fi produsă şi de creier. Fructoza este un zahar simplu, de obicei găsit în fructe, legume şi miere.

Fructoza a fost de multe ori asociată cu apariţia obezităţii şi a diabetului zaharat. Atunci când există un exces de glucoză, procesele care o metabolizează devin saturate, astfel că trupul transformă glucoza în fructoză, o reacţie chimică implicată în complicaţiile diabetice, informează IFL Science.

Cercetătorii de la Yale au observat că această reacţie chimică este folosită şi de creier pentru a produce fructoză. De asemenea, cercetările au arătat că expunerea excesivă la fructoză poate altera sute de gene din creier, inclusiv genele care controlează metabolismul, comunicarea dintre celule şi funcţionarea propriu-zisă a creierului.

Oamenii de ştiinţă de la Yale au folosit o tehnologie de scanare a creierului pentru a măsura nivelurile de glucoză şi fructoză în creierele a opt participanţi sănătoşi. Savanţii au observat că după 20 de minute de la infuzia de glucoză, a existat o creştere a nivelului de fructoză într-un ritm mai alert decât cel din sânge.

De asemenea, participanţii cu nivelurile cele mai mari de glucoză aveau şi niveluri ridicate de fructoză. Aceasta este prima dovadă conform căreia creierul preia excesul de glucoză şi îl transformă.

Aşa cum am menţionat anterior, un nivel ridicat de fructoză poate duce la diabet zaharat.

Acest studiu este astfel şi un semnal de alarmă în ceea ce priveşte îndulcitorii pe bază de fructoză care au început să fie din ce în ce mai prezenţi pe piaţă.

Totuşi, studiul este mic, cu doar opt participanţi, fiind dificilă aplicarea acestor rezultate unui număr semnificativ de persoane.


Citiți și:

Dulce otravă: cum ne distruge zahărul sănătatea

Vrei sa îți meargă creierul excepțional? Vezi cât zahăr trebuie să consumi!
 

yogaesoteric
27 februarie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More