ONU a condamnat oficial măsurile restrictive aplicate de guverne sub pretextul pandemiei

 

Pandemia de COVID-19 nu este oportun să fie un „cec în alb” pentru încălcarea drepturilor omului, a avertizat înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, criticând „puterile nelimitate” adoptate de unele ţări.

„Pot fi necesare măsuri de urgenţă pentru a răspunde acestei urgenţe de sănătate publică. Dar o situaţie de urgenţă nu este un cec în alb pentru a ignora obligaţiile în materie de drepturi ale omului”, a subliniat Bachelet în cadrul primei reuniuni virtuale a Consiliului drepturilor omului de la Geneva.

„Măsurile de urgenţă este important să fie necesare şi proporţionate”, a insistat ea, declarându-se „profund preocupată de adoptarea în unele ţări de puteri de urgenţă nelimitate”. „În unele cazuri, epidemia este folosită pentru a justifica schimbări represive ale legislaţiei obişnuite, care vor rămâne în vigoare multă vreme după încheierea urgenţei”, a atenţionat comisarul ONU, fără a da nume.

Ea şi-a exprimat de asemenea preocuparea faţă de măsurile adoptate în unele cazuri pentru a limita libertatea media şi libertatea de exprimare, avertizând că „pretinsa luptă împotriva dezinformării” riscă să fie folosită pentru a reduce la tăcere criticile.

„În anumite ţări, am văzut raportate cazuri de jurnalişti sancţionaţi pentru că nu aveau măşti, profesionişti din sănătate pedepsiţi pentru că au spus că nu au mijloace de protecţie şi oameni obişnuiţi arestaţi pentru că au publicat mesaje despre pandemie pe reţelele sociale”, a denunţat Michelle Bachelet, amintind că „a critica nu este o crimă”.

Fosta preşedintă din Chile a lansat totodată un apel către toate guvernele „să sporească în mod considerabil accesul la informaţii şi statistici precise” cu privire la pandemie, subliniind că „transparenţa este primordială şi poate salva vieţi în cazul unei crize sanitare”.

Cu acelaşi prilej, înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului a îndemnat statele să protejeze populaţiile cele mai vulnerabile la criză, cum sunt deţinuţii, cei săraci, femeile şi migranţii.

„Dacă nu este ţinută sub control, pandemia riscă să creeze inegalităţi şi mai mari”, a adăugat Bachelet, reluându-şi apelul în favoarea unei relaxări a sancţiunilor internaţionale impuse unor ţări cum este Iranul.

Citiţi şi:

OMS și presa s-au schimbat în organizații teroriste pe timp de pandemie

Noua dogmă – Pandemia eternă. Noii eretici – Nealiniații

 

yogaesoteric
1 noiembrie 2020


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More