PARIPURNA NAVASANA – Postura bărcii şi ARDHA NAVASANA – Postura pe jumătate a bărcii

 

Modul de execuție
Ne așezăm la sol cu picioarele întinse și apropiate, brațele fiind plasate pe lângă trup. Ridicăm trunchiul în poziție verticală și ne sprijinim cu palmele pe genunchi.


Din această poziție ridicăm picioarele perfect întinse la un unghi de aproximativ 45 de grade. Trunchiul este ușor înclinat spre spate, astfel încât între el și picioare să se formeze un unghi de aproximativ 90 de grade. Urmărim să păstrăm perfect dreaptă coloana vertebrală. Întindem apoi brațele în față, paralele cu solul, palmele fiind orientate în jos și plasate în dreptul genunchilor. Închidem ochii și rămânem în această poziție, în echilibru pe fese.
 

Urmărim pe cât posibil să respirăm normal, fără să reținem aerul în plămâni, chiar dacă avem tendința să respirăm mai superficial, din cauza încordării musculaturii abdominale.

Pe întreaga durată a execuției, ne concentrăm atenția la nivelul plexului solar, simţind dinamizarea centrului secret de forță MANIPURA CHAKRA. Percepem declanșarea unor procese de rezonanță benefice cu focarul energetic macrocosmic corespondent și captarea energiilor specifice în ființa noastră. Sesizăm totodată apariția unei senzații de căldură, generată întâi la nivelul zonei abdominale care apoi se expansionează în întregul trup.

Menținem această postură atât timp cât ne simțim confortabil, fără să forțăm.
În final revenim coborând lent picioarele și apoi ne întindem cu tot trupul la sol, realizând o scurtă relaxare a tuturor grupelor musculare care au fost tensionate în timpul execuției acestei posturi.

Conștientizăm timp de câteva minute efectele generate de execuția lui Paripurna Navasana: dinamizarea centrului de forță MANIPURA, acumularea în universul nostru lăuntic a energiilor benefice specifice captate prin rezonanță, amplificarea voinței, stare de dinamism, încredere în sine.

Efecte benefice

Execuția acestei posturi conduce la elasticizarea coloanei vertebrale, astfel încât vertebrele se vor alinia în poziţia corectă. De asemenea, ea întărește musculatura abdominală, aduce beneficii asupra musculaturii spatelui şi a şoldurilor, îmbunătăţește funcţionarea glandei tiroide, a rinichilor şi a intestinelor. Din punct de vedere terapeutic, această postură este foarte bine să fie realizată de persoanele care suferă de dispepsie, ducând la o ameliorare a acestei afecțiuni și în final la dispariția ei.

Realizarea lui Paripurna Navasana determină în fiinţa practicantului îmbunătăţirea încrederii în sine, echilibru şi armonie pe toate nivelurile ființei.

Această asana are şi o variantă de execuţie, la care modul de realizare şi bineînţeles efectele sunt un pic diferite:ARDHA NAVASANA
Postura pe jumătate a bărcii

Mod de execuție

Ne așezăm la sol ca în poziţia iniţială de la Paripurna Navasana. Ridicăm trunchiul și ne sprijinim cu palmele de sol. Ridicăm picioarele astfel încât să formeze un unghi mai mic de 45 de grade cu solul. Păstrând trupul în echilibru, plasăm palmele încrucişate în spatele cefei. Rămânem în această poziţie de echilibru atât cât ne este comod, remarcând uşoara contracţie a muşchilor abdominali. Respirăm normal. Închidem ochii și ne concentrăm la nivelul lui MANIPURA CHAKRA. Percepem și de această dată procesele de rezonanță benefică care se declanșează cu focarele corespondente din macrocosmos și captarea energiilor specifice în ființa noastră.

La final, revenim la sol și conștientizăm timp de 2-3 minute efectele execuției acestei posturi: dinamizarea centrului de forță MANIPURA, acumularea energiilor benefice specifice captate prin rezonanță, voință mult mărită, încredere în sine.

Efecte benefice

Realizarea acestei posturi stimulează funcționarea armonioasă a vezicii biliare, a ficatului și a splinei. Îmbunătăţeşte digestia şi fortifică musculatura abdominală, ducând la eliminarea excesului de grăsime acumulată în această zonă.

Acţionează asupra zonei lombare, ameliorând lumbago și sciatica și de asemenea este utilă pentru a vindeca cazurile de colită și ciclul menstrual neregulat.

Precauţii

Aceste asana-e nu vor fi realizate dacă suferiţi de:
– dureri cronice de cap;
– astm;
– insomnie;
– hipotensiune arterială;
– leziuni sau operaţii recente la nivelul abdomenului, genunchilor, şoldurilor, braţelor sau umerilor;
– diabet.
De asemenea, execuția acestei posturi este contraindicată femeilor însărcinate.
 
 

Citiţi şi:

Câtă practică, atâta flexibilitate

Principiile fundamentale în practica ASANA-elor, care sunt valabile pentru toţi adepții sistemului HATHA YOGA


 


 


 

yogaesoteric

10 decembrie 2013

 
 
 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More