„Permisul de sănătate ar putea marca sfârșitul concepției noastre despre libertate în Occident”, spune avocatul Thibault Mercier

Individul este acum văzut în primul rând ca un potențial pericol pentru concetățeanul său, ceea ce creează un sentiment de neîncredere generalizată și rupe încrederea și legăturile de prietenie necesare pentru viața în societate”, spune Thibault Mercier, avocat la baroul din Paris, eseist și președinte al Cercle Droit & Liberté, într-un interviu pentru Le Figaro.

Reporter: Permisul de sănătate a fost validat de Parlament, dar Apărătorul drepturilor avertizează în legătură cu „schimbările profunde care afectează exercitarea drepturilor și libertăților care se află la baza pactului nostru social și republican”. Împărtășiţi aceste preocupări?

Thibault Mercier: Este bine să ne amintim că Apărătorul drepturilor a avertizat cu privire la numeroasele riscuri de abuzuri ale acestui permis de sănătate. Pe de altă parte, este regretabil faptul că validează principiul, deoarece acesta este chiar instrumentul care ar fi necesar să fie pus sub semnul întrebării.

De fapt, odată cu generalizarea acestui permis de sănătate pentru actele vieții de zi cu zi, intrăm într-o societate în care libertatea devine excepția și dă loc restricțiilor generalizate, care sunt justificate de căutarea siguranței și de principiul precauției.

Așa cum a scris sociologul german Ulrich Beck, o societate cu risc zero „tinde să genereze un totalitarism legitim de prevenire care, sub masca de a preveni să se petreacă ce este cel mai rău, ajunge să creeze (…) condiții pentru apariția a ceea ce este și mai rău”.

Sub masca protejării dreptului la sănătate, creăm un instrument care spune că un cetățean este acum liber să se bucure de toate drepturile și libertățile sale numai dacă este capabil să producă în sfera publică dovada că este sănătos.

În plus, prin această revoluție coperniciană, individul este acum văzut în primul rând ca un potențial pericol pentru concetățeanul său, ceea ce creează un sentiment de neîncredere generalizată și distruge încrederea și legăturile de prietenie necesare vieții în societate.

Acest instrument de control social ar putea marca sfârșitul concepției noastre despre libertate în Occident și, în plus, constituie un precedent periculos: care va fi următorul pas?

Reporter: Cum riscă aceste noi restricții să izoleze anumite populații?

Thibault Mercier: În ceea ce privește izolarea, rețineți că deja întreaga populație va fi vizată, deoarece noua lege de prelungire a permisului de sănătate prevede, de asemenea, posibilitatea plasării în izolare forțată timp de 10 zile a oricărei persoane, pe baza unui test pozitiv pentru SARS-Cov-2.

Legea prevede posibilitatea de a contesta decizia în fața judecătorului, dar, în practică, opțiunea va fi folosită foarte puțin. Prin urmare, această măsură este fără precedent în legislaţia noastră și va permite statului să plaseze în fiecare zi în carantină forțată câteva zeci de mii de oameni, care vor fi apoi separați de concetățenii lor pentru o boală despre care știm că nu are nicio legătură cu una de tipul Ebola… Încă o dată, există o problemă de disproporționalitate în aceste măsuri.

Dar permisul de sănătate ar putea, de asemenea, să sporească izolarea celor mai vulnerabili dintre noi, iar aplicarea acestuia în casele de bătrâni și spitale va avea cu siguranță consecințe suplimentare pentru bolnavii sau persoanele în vârstă, care ar putea fi salvate de covid, dar nu şi de singurătate.

Citiți și:
Certificatul de sănătate va deveni normă și „ne va preschimba într-o turmă de animale”, avertizează filozoful Gaspard Koenig
„Pașaportul covid este total stupid”, spune epidemiologul Martin Blachier, un vajnic susţinător al vaccinării tuturor
Francezii vor putea fi concediați dacă nu prezintă un permis covid

yogaesoteric
1 octombrie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More