Piperea: Cîțu este pasibil de pușcărie

Cunoscutul avocat și profesor de Drept Gheorghe Piperea a atras atenția asupra unei dezvăluiri a ex-ministrului de Finanțe Năzare, că guvernul ar fi achiziționat 120 de milioane de doze de vaccin.

Florin Cîțu

Cîțu, încă premier la acel moment, a declarat că dozele NU au fost achiziționate, dar au fost comandate. Greu de spus în ce constă diferența între a fi dat banii – și a-i da cu siguranță, așa cum se petrece de fiecare dată când România a promis plăți către UE, SUA sau NATO!

Ori, în fața unui specialist în Drept ca Piperea, specializat în relațiile comerciale, nu merg jocurile de noțiuni precum cele făcute de fostul premier. De aceea, profesorul Piperea consideră „gravissimă” dezvăluirea lui Năzare.

Vizita în România a comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, aduce date suplimentare – după cum observă Piperea, aceasta „spune că, în condițiile în care au fost alocate 500 de milioane de doze pentru ca procentul de vaccinare să fie, la nivel european, de 70%, este inacceptabil ca în România să se fi vaccinat doar 30% din populație”.

O primă nelămurire și, implicit, întrebare a avocatului este dacă acea cantitate de 500 de milioane de doze se referă la România – „caz în care se pune întrebarea de ce România a luat doar 120 de milioane din 500 și întrebarea de ce Dumnezeu avem nevoie de 500 de milioane de doze” – sau la întreaga UE.

Ei bine, în acest din urmă caz, Piperea pune întrebarea „cum este posibil ca România să fi acaparat un sfert din aceste doze?!”.

O precizare importantă despre CUM și de către CINE vor fi plătite aceste doze de vaccin

Avocatul arată că prețul pentru aceste doze a fost plătit în avans de UE, „înainte chiar de a se ști că AEM emite autorizație provizorie de punere pe piață a «vaccinurilor» Pfizer, Moderna și AstraZeneca (ceea ce spune multe despre temeinicia verificării efectuate de AEM)”.

Banii respectivi nu vor fi suportați din bugetul UE, ci dintr-o majorare proporțională a contribuției fiecăreia dintre cele 27 de țări membre ale UE”, precizează Piperea, arătând că dozele de Pfizer și de Moderna sunt 17 euro, iar cele de AstraZeneca, de 3 euro, deci „media duce la 10 euro/doză”.

Socoteala capătă deci dimensiuni înspăimântătoare: dacă României i-au fost alocate 120 de milioane de doze, atunci contribuția suplimentară la bugetul UE este circa 1,2 miliarde de euro, dacă e vorba de 500 de milioane de doze, atunci e vorba de 5 miliarde de euro!

Aceștia sunt bani din taxele, impozitele și contribuțiile românilor, și nu din buzunarul lui Cîțu – și sunt bani de dat, nu bani de luat”, atrage atenția Piperea, subliniind că „nici vorbă că vaccinul ar fi gratuit – dimpotrivă, pentru a se vaccina 30% din populație, am plătit și vom plăti toți (inclusiv cei care vor fi excluși social pe motiv de nevaccinare) între 1,2 – 5 miliarde de euro!

Ori, în aceste condiții, Piperea izbucnește: „Vă spuneam că afirmația lui Năzare este gravissimă, Cîțu fiind pasibil nu numai de demisie ci și de pușcărie!”. (Între timp Cîțu a fost demis, dar nu din aceste motive.)

Argumentul acestei opinii radicale este că aceste sume imense sunt „pur și simplu bani aruncați pe fereastră, întrucât nu s-au utilizat nici măcar 6% din dozele achiziționate”.

A păstra atât de multe doze la -80 de grade (cât spunea legenda că este necesar pentru o stocare safe) înseamnă un efort financiar suplimentar și un efort logistic colosale”, scrie Piperea, subliniind că „vorbim probabil de alte câteva sute de milioane de euro în plus”.

Urmează expirarea și distrugerea ecologică – avocatul subliniind că, în materie de produse medicamentoase, „această distrugere este extrem de costisitoare”.

Adunând toate aceste cifre ajungem la sume impresionante – iar necesitatea și, mai ales, utilitatea sunt greu de probat!

Pe de altă parte, aspectul are și o doză de paradox: „Problema creată de Cîțu este și de ordin etic, precum și de ordin geo-politic”, scrie Piperea.

Țările sărace și o parte dintre elitele progresiste din Vest au țipat, acum 2-3 luni, că nu sunt doze suficiente pentru toată lumea pentru că țările bogate au pre-cumpărat tot, iar producătorii nu îi lasă pe indieni, sud-africani sau turci să producă vaccinuri, pe motiv de proprietate intelectuală (adică, Big Pharma nu vrea să piardă din profit nicio centimă cedând temporar patentele asupra vaccinului în favoarea țărilor sărace)”, amintește Piperea.

Ori, din câte știm, țări bogate înseamnă, în primul rând, SUA, UE, Canada, Australia și Israel. „Acestea au ras tot, înainte ca vaccinurile să ajungă la indieni, de exemplu”, arată Piperea, menționând că „unul dintre motivele inventate de propagandă pentru a explica apariția și răspândirea variantei indiene este că India nu a avut vaccin la timp și în cantități suficiente”.

Deci, spune avocatul, din această perspectivă, „țările bogate sunt vinovate de zădărnicirea combaterii bolilor” iar acum și Cîțu, acaparând 120 de milioane de doze, „a răpit Indiei și altor țări sărace șansa de a cumpăra sau primi gratuit 110 milioane de doze. Ba chiar Europei, de vreme ce nu peste tot s-a ajuns la procentul de 70% visat de Kyriakides”.

Concluzia și paradoxul sunt că țările bogate „și oameni ca_Cîțu sunt și mai vinovați, pentru că a treia doză (presupus eficientă contra variantei delta) nu se mai poate administra peste tot – Tedros de la OMS a recomandat să nu se mai facă a treia doză, că nu ajunge pentru toată lumea…

***

Un ultim aspect punctat de Piperea în articolul publicat: atât Ursula von der Leyen, cât și Stella Kyriakidis sunt în „frumoase conflicte de interese cu Big Pharma, fie direct, fie prin intermediul soților” – și, desigur, „nimeni nu își pune niște minime întrebări cu privire la integritatea morală”.

Deci contractele României s-ar putea să fie mult mai penale decât se pare. Și, implicit, cel care le-a semnat.

Citiți și:
Cel mai mincinos şi parşiv guvern din istoria României
Corporațiile farmaceutice și cobaii din laboratorul România
Șpagă pentru vaccin: Comisarului european pentru sănătate i-au răsărit în cont 4 milioane de euro. Stella Kyriakides a fost sponsorizată gras în trecut de Pfizer, AstraZeneca și Johnson & Johnson

 

yogaesoteric
20 octombrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More