Principalele semne că ficatul suferă şi cele mai importante gesturi care-l protejează

 

Ficatul este un organ de mărimea şi forma (aproximativă a) unei mingi de fotbal dezumflate, ce este aşezat în partea dreaptă a abdomenului, imediat sub coaste.
Rolul său este acela de filtru şi purificator al organismului, eliminând toxinele ajunse în sânge prin respirație, din alimentele şi băuturile pe care le consumăm, precum şi din medicamentele pe care le luăm. Este ca o uzină chimică care transformă şi triază toate substanţele care ajung în sânge. Ce este bun pentru organism stochează sau pune în circulaţie după metabolizare, iar ce nu este util, elimină. Ficatul depozitează vitamine, minerale şi zahăr (sub forma glicogenului) până când organismul are nevoie de ele, şi nu în ultimul rând, secretă bila (foarte utilă în procesele digestiei) şi factorii de coagulare.

Fiind unul dintre organele vitale, ficatul are un rol extrem de important în funcţionarea organismului nostru. În lipsa lui, digestia ar fi imposibilă iar rănile nu ni s-ar mai vindeca. Să mai spunem şi că ficatul utilizează 25% din sângele pompat de inimă.

Iată de ce trebuie să fim mereu atenţi, iar la cel mai mic semnal de boală, să consultăm un specialist.

Care sunt semnele îmbolnăvirii ficatului?

Ei bine, acesta este un organ tăcut, care de obicei nu produce simptome foarte evidente când se află în suferinţă. Însă există câteva indicii care, atunci când apar, ar trebui să ne pună pe gânduri:

1. Oboseala, durerea abdominală surdă (în zona în care este localizat ficatul, adică în partea dreaptă, sub coaste) – acestea pot fi semnele unei tulburări cunoscută sub numele de ficat gras nonalcoolic (steatoza hepatică), când organul este înecat în grăsime.
Valorile crescute ale colesterolului şi obezitatea sunt principalii factori de risc ai apariţiei acestei tulburări care, la rândul ei, creşte riscul de diabet de tip II şi de boli cardiovasculare.

2. Simptome asemănătoare gripei (dureri musculare, stare generală proastă) şi scaun închis la culoare – acestea pot indica prezenţa unei hepatite (A, B sau C).
Hepatita A se transmite de obicei prin intermediul alimentelor contaminate, iar cele de tip B şi C se transmit pe cale parenterală (injecţii, intervenţii chirurgicale, stomatologice, cosmetice) sau sexuală.

3. Piele şi ochi cu tentă gălbuie – aceste simptome apar când nivelul bilirubinei (o substanţă produsă de ficat) în sânge depăşeşte o anumită limită. Tulburarea se numeşte icter (sau gălbeneală), şi poate apare în mai multe tipuri de afecţiuni – cum ar fi hepatitele (virală, toxică, medicamentoasă), hemoliza intravasculară, obstacole pe căile de eliminare ale bilei, cum ar fi litiaza coledociană (pietre pe canalul coledoc) etc.

Gesturi care protejează ficatul

Pentru ca ficatul să funcţioneze la parametri optimi, îi putem da o mână de ajutor. În primul rând, dieta trebuie să excludă sau, dacă nu este posibil, să conţină în cantităţi minime alimente greu de procesat (grăsimi, prăjeli, dulciuri concentrate).

Un alt aspect important de care este necesar să se țină cont pentru a proteja ficatul este să nu se ia medicamente la voia întâmplării. Există cazuri în care efectele nocive ale medicamentelor asupra ficatului sunt enorme în comparaţie cu beneficiile pe care acestea le aduc în ceea ce priveşte recuperarea stării de sănătate. Aşadar, se recomandă administrarea tratamentelor medicamentoase numai cu acordul medicului, mai ales în cazul copiilor şi vârstnicilor.

Unul dintre cele mai simple gesturi pe care le putem face pentru a feri ficatul de boli este să respectăm regulile de igienă. Prin urmare, medicii recomandă să ne spălăm cu apă şi cu săpun după ce mergem la toaletă şi nu numai. Fructele şi legumele, de asemenea, trebuie spălate foarte bine înainte de a fi consumate, pentru a evita introducerea în organism a unor substanţe chimice cu care acestea au fost tratate, sau a unor bacterii sau virusuri care se transmit prin intermediul mâinilor murdare.

Mişcarea „slăbeşte” ficatul gras. Cea mai frecventă afecţiune hepatică cronică este steatoza hepatică sau ficatul gras. Apare din cauza alimentaţiei nepotrivite şi a consumului exagerat de alcool. Oamenii de ştiinţă de la Serviciul Zonal de Sănătate din Sidney au efectuat un studiu ale cărui rezultate au demonstrat că 150 de minute de exerciţii fizice pe săptămână au dus la o ameliorare a indicilor hepatici.

Cum ne păstrăm sănătatea ficatului?

Există câteva modalităţi simple, ce ţin de stilul de viaţă al fiecăruia. Astfel, specialiştii recomandă consumul de alimente sănătoase, preparate corect, spălarea temeinică a fructelor şi legumelor înainte de a fi consumate, mişcarea zilnică, o dietă bogată în vitamina E şi renunţarea la excesele de orice fel.


Citiţi şi:

FICATUL – marele gardian şi totodată salvator al sănătăţii noastre

Două modalităţi simple și eficiente de purificare a ficatului

Modalități simple și perfect naturale de a avea un ficat perfect sănătos
 

yogaesoteric
20 februarie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More