Profesor Dr. Vasile Astărăstoae: Adevărul vă va face liberi

 

Decizia mea de a nu mai interveni în pseudo-dezbaterea privind covid-19 a trezit numeroase reacții. Am primit numai într-o noapte sute de mesaje (și ele continuă să vină) prin care sunt rugat să mă răzgândesc. Prin urmare, mă simt obligat față de cei care au avut și, poate, mai au încredere în mine să le ofer o scurtă explicație.

Când, în februarie 2020, am intrat în această dezbatere, am fost motivat de faptul că întreaga societate era cuprinsă de panică și emoții nefaste. Nu am intrat din dorința de notorietate, nici din interese politice sau financiare. Mesajele autorităților din toată lumea (naționale și internaționale) întrețineau o isterie colectivă, iar măsurile recomandate erau dictate de panică și nu de rațiune.

Postările mele au dorit să aducă speranță, liniște și rațiune. Am apărat deci drepturile cetățenilor, libertatea religioasă, axându-mă în special pe o analiză etică. Am analizat critic unele măsuri, insistând asupra faptului că sănătatea nu înseamnă numai lipsa bolii sau a unui handicap, ci este un concept mult mai vast, care implică starea de bine – fizică, psihică, social-economică și religioasă. Am insistat asupra unei analize cost/beneficiu a măsurilor luate în așa fel încât să fie proporționale cu gravitatea pandemiei.

Intenția mea a fost să declanșez o dezbatere, care să conducă la conferințe de consens în concordanță cu adevărul. Într-o criză medicală și social-economică, realizarea solidarității societății (să facem împreună ceea ce nu putem să facem singuri) este esențială. Am crezut că voi contribui, printr-o poziție temperată, la apropierea celor două curente, care se manifestă în societatea românească, apropiere bazată pe adevăr și toleranță.

Știu două aspecte:

1. Știința nu este o religie, ea este un mijloc prin care ne putem apropia de adevăr. Dar în știință, adesea, ce a fost adevăr științific în trecut, nu mai este și în prezent, iar cel care este în prezent, s-ar putea să fie contrazis în viitor.

2. Adevărul la care aspirăm este un adevăr limitat. Nu putem trece niciodată de faptul că gândurile și credințele ne determină să considerăm că acestea sunt adevărul. Mulți oameni nici măcar nu se deranjează să analizeze rațional ceea ce cred și ajung să-și construiască toată viața pe credințe care pur și simplu s-ar putea să nu fie adevărate. Orice spune mass-media, o celebritate sau un grup de prieteni, pentru aceste persoane devine brusc „adevăr”. Pentru mine, care mărturisesc credința creștină, adevărul absolut este simplu, și anume, ce a spus Iisus: „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața” (Ioan 14:6).

M-am înșelat profund. Calea pe care am ales-o a fost greșită. Grupurile fundamentaliste din toate domeniile sunt opace la orice argument. Nu mă consider infailibil și ceea ce am afirmat poate să fie uneori eronat. Argumentele mele pot fi contestate și am puterea să recunosc când am greșit. Dar în loc de argumente se folosesc atacuri la persoană, injurii, calomnii, amenințări.

Societatea românească este divizată din punct de vedere religios (de exemplu, acele comentarii în care creștini, care ar fi necesar să urmeze calea iubirii și a toleranței, declară că alți creștini sunt eretici și nefrecventabili), politic, social și cultural. Se respinge orice dezbatere reală și se adâncește prăpastia dintre diferite grupuri ale societății.

Am constatat că efectul luărilor mele de poziții adâncește prăpastia din cadrul societății, în loc să arunce punți către solidarizare. De aceea am luat hotărârea să mă retrag, și nu din frică, lehamite, interese sau dezamăgire.

În concluzie, vă îndemn să meditați și să raționați în așa fel încât să găsiți adevărul, pentru că „Veți cunoaște adevărul, și adevărul vă va face slobozi / vă va face liberi.” (Ioan 8:32).

Profesor Dr. Vasile Astărăstoae

P.S. Sunt conservator (nu folosesc termenul de dreapta pentru că a fost confiscat în România de oportuniști) și, de aceea, în concepția unor progresiști neomarxiști, sunt depășit, ramolit și nefrecventabil. Poate așa este, dar sunt mulți care gândesc la fel ca mine și deci existăm.

***

Stalinism palingenetic

În data de 24 noiembrie 2020, la România TV, la emisiunea lui Victor Ciutacu, un oficial al guvernului Român a incitat moderatorul la cenzură, cerând explicit acestuia să interzică unui medic, anume Vasile Astărăstoae, să se pronunțe pe tema vaccinurilor anti-covid.

Iată intervenția oficialului, Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului României: „Mi se pare foarte periculos ceea ce se petrece în emisiunea dumneavoastră. Ar fi cazul să interveniți atunci când se vorbește despre asemenea subiecte sensibile. Dumneavoastră, cu tot respectul, aveți obligația în calitate de moderator să moderați luările de poziție cu privire la teme sensibile. În momentul de față, vaccinarea este un subiect extrem de sensibil și e nevoie de cât mai multă informare. Domnul Astărăstoae este de meserie legist. Eu aș fi foarte interesat să ascult opiniile medicilor care sunt specialiști în infecțioase și epidemiologie.”

Dancă o spune de-a dreptul: pe subiectele sensibile, discursul este necesar să fie cenzurat. Au voie să se exprime doar cei considerați de autorități îndrituiți. Nu, nu are legătură cu calificarea de bază a celor ce se pronunță, căci dacă vor fi „specialiști în infecțioase și epidemiologie” care vor avea un discurs critic vor fi și ei cenzurați, puși la stâlpul infamiei, deveniți ținte pentru emisiunile-eșafod de seară, obiect al denunțurilor vehemente ale „colegilor de breaslă”.

Este și ipocrită intervenția. Toți medicii care susțin vaccinarea au platformă, indiferent de specializarea lor. Toți cei care au discurs critic vor fi tratați corespunzător. Dar ceea ce izbește aici este lipsa de reținere, de conștientizare a limitelor depășite atât de senin de un reprezentant al guvernului. Nicio rușine, nicio jenă, pentru a asuma explicit postura celui care inițiază actul cenzurării. Sunt la putere, deci spun unui moderator TV pe cine să lase și pe cine să nu lase să vorbească.

Asta arată că stalinismul n-a plecat de la noi, ci s-a înfipt undeva în măruntaiele puterii și iese de acolo, ca un alien care a parazitat suficient gazda, pentru a o ucide și pentru a se arunca asupra următoarei victime. Un stalinism care revine, din nou și nou, în momentele în care puterea nu mai e ținută pe loc de limitele și proptelele și așa precare de la noi. În momente de criză, în care se instaurează starea de excepție.

De aceea, la noi, indiferent de care va fi abordarea generală a arhitecților marii resetări, că vor merge pe condiționare, nu pe obligare, pe totalitarism soft, nu pe ceva hard, va ieși tot stalinism, căci altceva nu poate ieși, iar „ai noștri” altcum nu știu să facă. Singurele limitări vor fi cele pur obiective, care nu țin de voința lor: infrastructura, contextul internațional etc.

Revenind la discuția de fond, evident că infinit mai relevant decât specializarea medicilor sau a oricui se pronunță pe subiectul vaccinurilor este conflictul de interese. Cine a lucrat, a fost plătit de companiile farmaceutice, și cine nu. Cine are ceva de câștigat din vacciniadă, și cine nu. Ceea ce nu ar însemna că respectivul n-ar avea voie să se pronunțe, ci că nu este firesc să se afle în postura de a decide și, în dezbaterea publică, ar fi necesar mereu să decline interesele aflate în conflict. Dar cum să se pună problema, măcar, când însăși presa se află la cheremul bugetelor Big Pharma?

Citiți și:

Experţi împotriva isteriei COVID

Cultul Covid

Discuţiile din cadrul Event 201 sunt revelatoare pentru ce ne aşteaptă: centralizare, control, cenzură. Criza covid-19, doar un început


 

yogaesoteric
23 ianuarie 2021


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More