Raport CIA: China construiește o armată de clasă mondială

Beijingul construiește o forță de rachete și bombardiere nucleare din ce în ce mai eficientă, avertizează serviciile de informații americane, scrie Le point.

După doi ani de pandemie, apoi patru luni de război în Ucraina, lumea s-a schimbat. Este mai violentă, mai dură, mai instabilă. În timp ce armata rusă își relansează ofensiva în Donbass, previziunile agențiilor de informații americane ajută la anticiparea viitoarelor crize, fie ele umanitare, economice, de mediu sau strategice.

Toată iarna, ei au alertat lumea cu privire la pregătirile armatei ruse la granițele Ucrainei, redându-le astfel reputația și prestigiul, afectate de incapacitatea CIA de a contracara atacurile din 11 septembrie 2001.

Cartea Noile amenințări la adresa lumii noastre văzute de CIA, face o evaluare anuală a amenințărilor la adresa intereselor naționale ale Statelor Unite. Le Point publică câteva fragmente:

O forță nucleară de rachete și bombardiere mai mare și din ce în ce mai eficientă

China este un concurent din ce în ce mai serios, provocând Statele Unite în mai multe domenii – în special în economie, armată și tehnologie – domeniu în care face eforturi pentru a modifica normele globale și își amenință potențial vecinii. Partidul Comunist Chinez (PCC) își va continua eforturile pentru a realiza viziunea președintelui Xi Jinping de a face din China cea mai puternică putere din Asia de Est și o putere majoră pe scena mondială.

PCC va depune presiuni asupra Taiwanului în ceea ce privește unificarea, va submina influența SUA, va crea divergențe între Washington și partenerii săi și va promova anumite norme care îi susțin sistemul autoritar.

China va continua să-și urmărească obiectivul de a construi o armată de clasă mondială care să-i permită să-și asigure ceea ce consideră teritoriul său suveran, să-și stabilească preeminența în afacerile regionale și să își proiecteze puterea la nivel global, contrabalansând în același timp superioritatea militară percepută a Statelor Unite.

Beijingul va urmări cea mai mare expansiune a forței nucleare și cea mai largă diversificare a arsenalului din istoria sa. Nu este interesat de acorduri care îi restrâng planurile și nu va fi de acord cu negocieri care favorizează Statele Unite sau Rusia.

China formează o forță nucleară de rachete și bombardiere mai mare și din ce în ce mai eficientă, care este mai rezistentă, mai diversă și în alertă mai mare decât în trecut, inclusiv sisteme de rachete nucleare concepute pentru a gestiona escalada regională și pentru a asigura capacitatea de lovitură intercontinentală în orice scenariu.

Beijingul se străduiește să egaleze sau să depășească capacitățile spațiale ale SUA pentru a obține avantajele militare, economice și de prestigiu pe care Washington le-a acumulat prin leadershipul său în spațiu.

China va continua să-și extindă informațiile globale și poziția de influență ascunsă pentru a sprijini mai bine obiectivele politice, economice și de securitate ale PCC, provocând tot mai mult influența SUA.

China caută să exploateze îndoielile cu privire la conducerea americană, să submineze democrația și să-și extindă influența, în special în Asia de Est și Pacificul de Vest, pe care le consideră sfera sa de influență tradițională.”

Citiți și:
Cum și-a făcut China, fără zgomot, un imperiu?
Noua Ordine Mondială. China – Federația Rusă – SUA
Nimeni nu îndrăznește să vorbească despre bioterorism, dar este un secret știut că de fapt China îl practică cu complicitatea restului lumii

 

yogaesoteric
8 iulie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More