Războiul din Ucraina adâncește și mai mult criza microcipurilor: Ucraina are neon, gaz folosit la gravura cu laser a plăcilor de siliciu, iar Rusia are paladiu

Nu e afectată doar industria auto: Italia renunță la cardurile de sănătate cu microcip, iar cardurile bancare se livrează cu întârzieri mari

Criza microcipurilor nu mai afectează de mult timp doar industria auto. Corriere della Sera scrie în ultima sa ediție despre problemele pe care le întâmpină guvernul italian în producerea cardurilor de sănătate și a cărților de identitate, documente care erau până acum microcipate.

Războiul din Ucraina lovește și piața semiconductorilor

Ucraina este, de fapt, principalul exportator de neon, un gaz utilizat pentru a grava cu laser plăcile de siliciu pentru microcipuri, în timp ce paladiul, o altă componentă esențială pentru semiconductori, provine din Rusia. Rezultatul este că lipsa acestor elemente nu numai că încetinește asamblarea mașinilor în fabricile din întreaga lume, dar creează acum probleme și pentru cardurile magnetice pe care le folosim în viața de zi cu zi, cum ar fi bancomatele, cardurile de credit, cardurile de sănătate, pe scurt, cardurile care sunt asociate cu conturi și date pentru a efectua tranzacții online și nu numai.

Producția a 1,06 milioane de vehicule anulată numai în SUA

Lipsa cipurilor îi obligă pe producătorii de automobile să își revizuiască planurile. Potrivit AutoForecast Solutions (AFS), un furnizor de baze de date de previziuni auto globale, citat de Autonews, fabricile americane au fost nevoite să anuleze producția a aproape 1,06 milioane de vehicule din programările din acest an din cauza crizei semiconductorilor. Numai în a doua săptămână a lunii august, până la 180.000 de mașini nu au mai fost asamblate. Datele Afs au arătat că de la începutul anului au dispărut aproape 3 milioane de vehicule în întreaga lume, iar cifra va crește la peste 3,8 milioane până la sfârșitul anului.

De fapt, scenariul nu pare să se îmbunătățească: tot potrivit Afs, producția globală din Statele Unite a fost redusă cu 180.000 de vehicule în a doua săptămână a lunii august, în timp ce, în iulie, uzinele auto din Marea Britanie au anunțat că nu vor reveni la producția de un milion de vehicule pe an până cel puțin în 2025. În Italia, fabricile Stellantis din Mirafiori și Melfi se confruntă cu opriri și recuperări continue ale producției la liniile 500E, Jeep Compass și Renegade.

Se scot cipurile de pe cardurile de sănătate

Ministerul Economiei din Italia, de comun acord cu Ministerul Sănătății, distribuie deja o nouă versiune a cardului de sănătate fără microcipuri, având în vedere lipsa la nivel internațional a materialelor necesare pentru producerea acestora.

Noile carduri vor fi valabile ca și codul fiscal și cardul european de asigurări de sănătate, dar nu vor avea funcționalitățile cardului național de servicii (identificare și autentificare online și semnătură electronică avansată în relațiile cu administrațiile publice).

Operațiunea a fost autorizată printr-un decret în luna mai a anului trecut, dar problema a apărut în ultimele zile, când direcțiile de sănătate au început să ceară clarificări. Cei care este necesar să își reînnoiască cardul de sănătate vor avea acum un card fără cip și vor avea nevoie de vechiul card pentru a putea utiliza în continuare serviciile online.

Lipsa cipului pune în pericol și răspândirea noilor cărți de identitate digitale. Microcipul de pe document stochează, de fapt, datele personale și biometrice ale titularului (fotografie și amprente), precum și informații care permit identificarea online.

Un an pentru ATM

De asemenea, deficitul de semiconductori începe să paralizeze emiterea de noi carduri bancare. În prezent, oferta de cipuri disponibile nu poate ține pasul cu cererea. În comparație cu acum cinci ani, timpul de livrare a cipurilor necesare pentru sistemele computerizate de securitate bancară s-a prelungit la 52 de săptămâni (față de 27 de săptămâni înainte de pandemie). Numai în Europa, avem 810 milioane de carduri de plată în circulație.

Citiți și:
Economia mondială se face țăndări: Pregătiți-vă pentru decenii de criză!
Gheorghe Piperea: „Și câte și mai câte…”
Conspiraţiile devin realitate: Franța introduce cardul de sănătate biometric

 

yogaesoteric
13 septembrie 2022

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More