„Să-I cerem lui Dumnezeu imposibilul (din tot ceea ce este posibil)!”

A vedea binele și frumosul în ziua de azi a devenit un adevărat mers pe sârmă pentru creștini. Iar pentru părinții care și-au crescut copiii în Biserică, un adevărat mers pe valuri. Totul ne stă împotrivă, tehnologia înghite sufletele tinerilor, consumerismul ne-a devenit o a doua natură, iar secularismul ne este deja religie. Nu ne mai miră întrebarea lui Hristos: „Dar Fiul Omului, când va veni, va găsi oare credință pe pământ?” (Luca 18:8), pentru că adulmecăm răspunsul. Și totuși, în această atmosferă sumbră, cuvântul Preasfințitului Atanasie se ridică luminos, echilibrat, insuflat, dătător de nădejde și, mai ales, dătător de soluții clare, concrete, fără umbre sau vinovății.

PS Atanasie de Bogdania

A face biserică din cărămizile iadului lumii acesteia, transformând-o instant în Rai, se pare că ne este în putere. Iar unde se termină puterea noastră, începe puterea lui Dumnezeu. Să nu-I cerem mai puțin decât imposibilul! (A.S.)

Preasfinţia Voastră, care consideraţi că sunt provocările tinerilor de azi, comparativ cu cele ale tinerilor din generaţia voastră?

– Ştiţi care este problema cea mai mare a tinerilor din ziua de azi? Că, având de toate, parcă nu mai au ce să-și dorească. Având de toate din punct de vedere material, au o lacună foarte mare sufletească și duhovnicească, dar şi umană, pentru că aici nu este vorba neapărat doar de credinţă. Până la urmă, câţi oare dintre tinerii lumii acesteia au avut posibilitatea să-L cunoască pe Domnul? Şi totuşi, deși le au pe toate, văd tineri foarte nefericiţi și, mai ales cei din Occident, cu care lucrăm noi şi unde ne aflăm, au foarte mari probleme. Cumva, laitmotivul generaţiei actuale este nefericirea. Având de toate, parcă nu ai nimic, în timp ce generaţia noastră era generaţia care ştia să se bucure din nimic. Noi nu aveam nimic şi eram fericiţi, eram „generaţia cu cheia la gât”; singurul aspect de care ne era frică era să n-o pierdem, ca să ne putem întoarce acasă. În rest, ne aveam unii pe alţii și, până la urmă, acesta este aspectul care-ţi aduce cea mai mare bucurie: să ai pe cineva.

Ne avem unii pe alţii, chiar dacă n-am fost crescuţi în credinţă – generaţia noastră a prins ultimele frânturi din comunism şi ne-am trezit că era necesar să învăţăm credinţa de la zero. Şi aceasta ne-a adus foarte mult har şi am simţit foarte multă bucurie de la Domnul. În schimb, în ziua de astăzi avem foarte, foarte multe cărţi, dar foarte, foarte puţine persoane care le citesc. Pe timpul când am început eu să fac primii paşi în credinţă, erau foarte puţine cărţi, iar oamenii erau însetaţi de tot ceea ce este duhovnicesc, de tot ceea ce înseamnă rugăciune, de tot ceea ce înseamnă a-L sluji pe Domnul, a-L căuta pe Domnul, a găsi această oază duhovnicească într-un ocean în care erai foarte lovit din toate părţile. Și, până la urmă, greutăţile acestea s-au transformat într-un izvor de har şi de binecuvântare.

Tinerii de astăzi, având de toate, mai ales din punct de vedere material, nu reuşesc să-şi împlinească nişte idealuri care sunt duhovniceşti, care sunt spirituale, şi au un gol, din cauză că tot ceea ce înseamnă obiecte exterioare, de care ei nu duc lipsă, îi depărtează de relaţiile umane. De aceea, ei păstrează această amprentă de nefericire, această amprentă de neîmplinire. Până la urmă, taina cea mare ştiţi care este? Când nu ai nimic, ai totul. Şi când ai totul, îţi dai seama că nu ai nimic. Deci, ca să realizezi ceva în viaţă, este necesar să porneşti de la nimic, şi atunci dai valoare la tot.

Fiind lângă oameni cu har, te umpli de har”

Mai mult decât atât, în ziua de astăzi, tinerii au migrat în mediul virtual şi acolo se întâlnesc. Dar nu se întâlnesc în mod autentic, ci punându-şi o mască, iar masca aceea, până la urmă, îi reprezintă mai degrabă în felul în care ar dori ei să fie, nu în cel real. Noi, neavând această posibilitate, ne aveam unii pe alţii – şi de aceea am spus că aceasta este valoarea cea mai mare.

Îmi aduc aminte, când ne întorceam de la şcoală, cea mai mare bucurie era să lăsăm ghiozdanele acasă şi să ne întâlnim unii cu alții, ceea ce tinerii nu mai fac în ziua de astăzi. Adică tinerii, în clipa în care-şi lasă ghiozdanul, primul gest pe care-l fac este să deschidă reţelele de comunicare virtuală şi să petreacă foarte mult timp într-un mediu virtual, care de multe ori este și foarte nociv. Noi petreceam foarte mult timp unii cu alţii şi, când înnopta afară, mama venea să ne caute și să ne aducă acasă, pentru că noi nu mai voiam să ne despărţim unii de alţii. Aveam o minge pe care o băteam până se uza atât de tare, încât nu mai era bună de nimic, şi noi tot mai jucam ceva cu ea!

Acest timp de calitate ne-a adus foarte mult har și am realizat după aceea, în Biserică fiind, că harul funcţionează după principiul vaselor comunicante. Atunci când petreci mult timp cu oameni de calitate, cumva te împrospătezi şi tu de har şi dacă petreci mult timp cu oameni care au o bucurie, te împrospătezi şi tu cu bucurie. Dacă petreci mult timp cu oameni care sunt plini de viaţă, oameni care ştiu să împărtăşească din inima lor tot ce este mai bun şi mai frumos, în această frumuseţe a vieţii şi în această bucurie a harului, vrând-nevrând, te împrospătezi și tu.

Acest fapt mi-a folosit mult şi în viaţa de Biserică, şi în greutăţile prin care am trecut, pentru că viaţa, fără să te întrebe, îţi rezervă multe greutăţi. Şi în aceste greutăţi contează să ai persoane pe care ştii că le iubeşti şi de la care ştii că te poţi aştepta la ajutor. Asta înseamnă o relaţie de calitate, care nu poate fi schimbată cu una virtuală, cum sunt cele de pe internet, chiar dacă aduce oarece beneficii într-o lume atât de schimbată, cum a fost lumea aceasta mai ales în ultimii doi ani. Însă nu poate fi o replică a ceea ce înseamnă relaţie faţă către faţă: zâmbetul pe care-l vezi, bucuria de a îmbrăţişa pe cineva drag, bucuria de a petrece timp de calitate…

De fapt, şi în relaţia părinţi-tineri, dar și tineri între ei, cea mai mare criză este timpul ‒ timpul este cel care ne lipsește, timpul este cel pe care am vrea să-l avem, timpul este cel pe care-l irosim în acțiuni care aduc cel mai puţin randament. Ca să obţii mult har, este necesar să ai oarece randament şi noi nu ştim să aducem randament, noi îl irosim în tot felul de activități care nu aduc absolut niciun folos şi irosit rămâne. Până la urmă, cred că taina este cum să găseşti această oportunitate care să-ţi aducă mult har, din care să te hrăneşti și tu şi cu care să-i hrăneşti şi pe ceilalţi, pentru că, având har, poţi să dai har. Fiind lângă oameni cu har, te umpli de har, te umpli de bucurie şi viaţa cu adevărat prinde sens şi o vezi din cu totul şi cu totul altă perspectivă.

„Să ieşim din propria cochilie”

Ne puteţi da câteva sfaturi cum să-i ajutăm pe tineri să guste din această bucurie de a trăi alături de ceilalţi în mod real, nu în mod virtual?

– Să aibă curajul să iasă din propria cochilie, ăsta-i secretul! Pentru că oamenii, chiar şi cei mai puțin tineri – aşa am observat în Occident, în orice caz, unde am petrecut ultimii 22 de ani –, au tendinţa să fie foarte închişi, ceea ce creează adevărate probleme sociale, sufleteşti şi medicale şi alimentează şi o stare de tensiune în familie, un conflict între generaţii. Dintotdeauna a existat un conflict între generaţii: toate generaţiile tinere spun că nu sunt înţelese de cele care păşesc pe o altă cale a vârstei, iar cei care sunt un pic mai vârstnici spun că pe timpul lor era altfel și tinerii din ziua de azi nu mai ştiu să facă nimic. Deci aspectul acesta e universal valabil, fiecare generaţie s-a considerat cea mai bună, iar pe cea care vine din spate a considerat-o mult mai slabă.

Este o taină aici, să ştiţi, că timpurile grele formează generaţii cu adevărat puternice, care aduc timpuri bune. Iar timpurile bune, cu exces de bunăstare, creează generaţii foarte slabe atât din punct de vedere sufletesc, cât şi din punct de vedere duhovnicesc. Excesul de bunăstare aduce o pagubă sufletească foarte, foarte mare, mai ales pentru tineri, din cauză că tânărul nu ştie să se protejeze de prea multă bunăstare și, când răspunsul la toate este „da”, iar tot ceea ce-ţi doreşti este la îndemână, unica stare care te poate împânzi este starea de tristeţe, de deprimare, de îngândurare, de a te rupe de societate, de a petrece mai mult timp singur, de a nu putea fi în comuniune cu cei din jurul tău, de a crede că, în esenţă, doar ceea ce eşti tu şi ce reprezinţi tu este adevărat, iar ceilalţi nu reuşesc niciodată să vadă lumea din perspectiva ta şi asta ne duce la soluţie, de fapt.

Soluţia care este? Soluţia este să ieşi din propria cochilie şi să petreci mai mult timp cu ceilalţi. Petrecând timp cu ceilalţi şi căutând să pui între paranteze ceea ce crezi tu, propriile tale opinii, păreri, viziuni şi urmărind să te hrăneşti din ce au şi ceilalţi să spună, îţi dai seama că poţi să te reechilibrezi. Şi roţile la maşină, dacă mergi prea mult cu ele, la un moment dat este necesar să le duci la un mecanic, ca să le reechilibreze. Orice aspect are nevoie de o mică ajustare, de o repunere pe axa cea bună, iar aici mă refer la axa duhovnicească.

De aceea, Părinţii Bisericii considerau că una dintre cele mai mari virtuţi, pe lângă discernământ, este cunoaşterea de sine. Discernământul este cea mai mare virtute, dar cunoaşterea de sine este mai mare decât cunoaşterea intelectuală, cunoaşterea academică şi cunoaşterea a tot ce credem noi. Căci omul care s-a cunoscut cu adevărat pe sine poate să-L cunoască şi pe Dumnezeu. Dar dacă nu reuşeşti să te cunoşti pe tine însuţi, niciodată nu vei reuşi să înţelegi lucrurile, aspectele și fenomenele din exterior şi să le vezi în profunzime, într-un autentic al lor.

Şi cum faci să te cunoşti pe tine însuţi? Petrecând mai mult timp cu ceilalţi, mai ales în cazul tinerilor. Bineînţeles că aspectul acesta poate fi foarte uşor interpretabil, pentru că, dacă petreci mult timp cu persoane care te influenţează nefast, pleci cu ideile tale şi te întorci cu ideile lor şi n-ai câştigat prea mult. Dar spun cercetătorii moderni că omul este o medie aritmetică a tot ceea ce citeşte, a tot ceea ce trăieşte, a prietenilor, a cinci dintre cei mai apropiaţi prieteni cu care se întâlneşte şi petrece timp, a ceea ce priveşte la televizor…

De aceea, până la urmă, noi suntem ceea ce trăim. Asta o spun nu doar medicii, o spun şi Părinţii Bisericii. Şi ce înseamnă aceasta? Înseamnă că, dacă te hrăneşti cu „hrană” de calitate, devii şi te formezi, spiritual şi duhovniceşte, o persoană de calitate. Şi dacă te hrăneşti cu „hrană” nocivă, la un moment dat, chiar dacă intenţiile interioare sunt foarte bune, tot ce este nociv îşi pune amprenta asupra ta şi reuşeşte să te doboare. Nu poţi să te mai opui. Dar dacă trăiești pe lângă cinci persoane care sunt cu adevărat înduhovnicite, la un moment dat, fără să-ți dai seama, te înduhovniceşti şi tu.

„Aceasta este taina comuniunii”

Aceasta este taina obştilor călugăreşti, aceasta este taina comuniunii, pentru că, trăind împreună unii cu alţii şi petrecând timp în rugăciune, petrecând mult timp în slujbe şi petrecând timp de calitate împreună, reuşeşti să-ți armonizezi viaţa în aşa fel încât să devină una cu adevărat duhovnicească. Iată, Bernoulli, un savant elvețian, a descoperit legea vaselor comunicante, lege care se aplică foarte bine și în viaţa duhovnicească, harul este cel care „se aliniază” într-o comunitate binecuvântată! De aceea, când te simţi sleit de puterile sufleteşti şi duhovniceşti, primul aspect pe care este bine să-l faci este să te apropii cât mai mult de un om duhovnicesc, să faci ca acel frate din Pateric, care s-a dus la Bătrân şi toţi îi puneau întrebări, şi-i zice Bătrânul: „Dar tu nu pui nicio întrebare?”, şi răspunde fratele: „Dar mie destul îmi este să te văd, Avva!”. Adică şi timpul petrecut lângă cineva care cu adevărat poate să-ţi dea har te încarcă foarte mult duhovniceşte.

Aici, în Italia, facem foarte multe pelerinaje cu tinerii şi am văzut nişte rezultate extraordinare! Tineri care par posomorâţi, trişti, îngânduraţi, supăraţi pe viaţă, merg în pelerinaj și, încă din autocar, după câteva sute de kilometri, se leagă nişte relaţii de prietenie extraordinare şi se întorc înapoi cu o faţă luminoasă, cântând şi bucurându-se. La un moment dat, i-am dus în Calabria, în sudul Italiei, la 700 de kilometri de Roma, unde până aproape de secolul XV au mai dăinuit comunităţi ortodoxe.

Ei, şi i-am dus acolo pe tineri, să viziteze peşteri unde s-au retras sfinţii sihaştri, mănăstiri, dar și locuri care nu au neapărat legătură cu biserica: lacuri, cascade; am făcut și drumeţii, dar am îmbinat un pic rugăciunea cu drumeţiile, un picnic cu mersul la slujbă. Și, când s-au întors, dacă au plecat aşa, cum îs tinerii în ziua de astăzi, privind mai mult în jos decât în sus, când s-au întors au făcut o mică grevă, că nu mai voiau să iasă din autocar și să plece pe la casele lor. Pur şi simplu, nu mai voiau să se despartă! Au rămas aşa vreo jumătate de oră, până când, cu lacrimi în ochi, au fost nevoiți să plece.

Vedeţi, asta transformă viaţa tinerilor ‒ şi asta transformă viaţa omului, în general ‒ de aceea este atât de benefic pentru sănătatea sufletească şi sănătatea duhovnicească să putem să ne hrănim din ceea ce ne-au lăsat Sfinţii. Pentru că Sfinţii au fost mari purtători de har, iar cei care au ştiut să adune mult har, din surplusul lor ne-au lăsat şi nouă har, până în ziua de astăzi.

„Avem puterea de a forma o generaţie”

Cum să ne pregătim copiii, pe care i-am crescut şase-şapte ani într-un mediu ortodox foarte ocrotitor, să intre în atmosfera şcolilor, care propovăduiesc anumite idei smintitoare?

– Până la urmă, soluţia nu cred că este să-i ascundem, nici să le ascundem adevărul, pentru că tinerii oricum le află şi mai bine să le afle dintr-o perspectivă sănătoasă şi să poată să discute cu părinţii şi să fie pregătiţi să înfrunte realitatea aşa cum este. Fuga de problemă nu rezolvă problema în sine, ci mai degrabă e necesar să fie înfruntată. Important e să fim cât mai mulţi care urmărim să aducem soluţii, să fim cât mai mulţi care gândim într-o perspectivă sănătoasă, să fim cât mai mulţi care urmărim să dăm un răspuns duhovnicesc. Dacă toţi închidem uşa faţă de lume şi ne retragem, atunci bineînţeles că în societate va rămâne doar vocea smintitoare despre care vorbeaţi înainte şi atunci nu va mai fi nimeni care să dea şi o altă perspectivă. Şi e foarte important să fie cineva care să aducă un alt glas.

O să vă spun o povestioară interesantă din copilăria mea, în legătură cu discuţiile acestea mai sensibile cu părinţii. La un moment dat, eram şi eu foarte curios cum se nasc copiii. Mi-era ruşine să o întreb pe mama şi atunci l-am întrebat pe tata. Şi zic: „Tată, dar… până la urmă, cum se nasc copiii?”. Tata era foarte autentic în felul lui, şi zice: „Să ştii că din dragoste. Oamenilor care se iubesc, Dumnezeu le dăruieşte copii”. Foarte profund răspunsul. Şi eu l-am întrebat: „Bine, dar cum adică din dragoste?”. Zice: „Uite, eu o iubesc pe mama, iar Dumnezeu ni te-a dăruit nouă pe tine. Şi este un ceva minunat și Îi mulţumim lui Dumnezeu”. La care eu m-am gândit: „Măi, dar eu am atâţia prieteni şi iubesc atâta lume… Acuma o să mă trezesc mâine dimineaţă cu copilul?”. Și m-am gândit aşa, în felul meu: „E necesar să fiu foarte atent pe cine iubesc, că cine ştie câţi copii o să-mi trimită Dumnezeu!”.

Ce vreau să zic? Contează foarte mult, până la urmă, să nu ne ascundem de copii. Să urmărim să discutăm cu ei şi să le prezentăm perspectiva sănătoasă, pentru că ei au o putere pe care noi, cei care ne despărţim de-o vârstă şi trecem în alta, nu o mai avem. Puterea noastră ştiţi în ce constă? În a forma o generaţie. Dar nu mai rezidă în a transforma lumea ‒ vedeți că nici propria noastră generaţie noi nu mai reuşim s-o transformăm. În schimb, avem puterea să formăm o altă generaţie, care va aduce transformări. Şi aici este responsabilitatea cea mare: să ştim să formăm generaţia aceasta într-un mod autentic şi într-o gândire sănătoasă, într-o gândire creştin-ortodoxă şi aducătoare de soluţii, una care nu se descurajează la prima piedică pe care o întâlnește.

Mă tem că, de multe ori, privirea asupra atâtor probleme care sunt în ziua de astăzi ne face să cădem în ispita de a acoperi totul cu o nuanţă prea apocaliptică, a ne descuraja şi a prefera soluţia retragerii. Or, nu cred că aceasta este soluţia; cred că soluţia este să rămân până la capăt acolo unde a binecuvântat Domnul să fiu. Şi dacă Domnul a binecuvântat să fiu în locul pe care alţii îl numesc „iad”, atunci rămân în iad, dar fac ca în acea povestioară – ştiţi că a ajuns un monah în iad.

Demonii râdeau de el. Şi el, sărmanul, a zis: „Păi, dacă tot am ajuns în iad, măcar să mă apuc să construiesc o bisericuţă!”. Şi zic demonii: „Cum să construieşti o bisericuţă? Aici e iadul, nu se poate!”. Şi zice el: „Păi, nu, dar eu, dacă tot n-am făcut prea multe fapte bune în viaţă, măcar să mă apuc să fac o bisericuţă aici, în iad”. Şi a început să ardă cărămizi, că avea mult foc acolo, în iad, şi a început să construiască o bisericuţă. Și când au văzut demonii că nu se lasă, nu l-au mai suportat şi l-au dat afară din iad. I-au zis: „Du-te în Rai, cu biserica ta cu tot, că aici nu avem nevoie de tine!”.

Adică soluţia nu este să fugi de iad, soluţia este să construieşti biserică în iadul lumii acesteia, în toate situaţiile care îţi aduc o descurajare foarte mare. Soluţia este să construieşti frumosul. „Frumosul”, spunea Dostoievski, „este cel care va mântui lumea”. Filocalia chiar asta înseamnă: „dragoste față de frumos”, dar nu faţă de orice frumos, ci de frumosul pe care Dumnezeu l-a adus în lume. Lumea pe care a făcut-o Domnul este una frumoasă şi aşa să o vedem și noi.

„Putem transforma lumea începând cu noi înșine”

În aceste condiţii, ce recomandaţi părinţilor: să facă homeschooling cu copiii, să-i ducă la şcoli creştine sau la alte şcoli unde au posibilitatea, chiar dacă nu sunt creştine?

– Toate soluţiile în sine reprezintă o ieşire din situaţie. Nu cred că există un răspuns universal valabil, dar aş putea da câteva principii. Dacă facem cu toţii homeschooling, niciodată nu vom reuşi să transformăm societatea. Și dacă toţi copiii ar face homeschooling, la un moment dat, când revin în societate, după ani şi ani petrecuţi acasă, vor avea o foarte mare dificultate în integrare. Pe de altă parte, dacă lăsăm tot ceea ce înseamnă educaţie doar pe seama statului şi nu ne mai implicăm deloc, riscăm să pierdem o întreagă generaţie de tineri.

Până la urmă, soluţia este de a găsi un echilibru. Este necesar, cred eu, să ne implicăm şi ca Biserică, şi ca părinţi, şi ca familie, şi ca societate, şi ca cetăţeni, în tot ceea ce înseamnă viitorul tinerilor noştri. Să ne spunem cuvântul şi în învăţământul de stat, să ne luptăm pentru ora de Religie, să ne luptăm prin toate elementele care ne sunt puse la dispoziţie și să facem absolut tot ce ne este în putere ca să modificăm în favoarea noastră sistemul de învăţământ, încât el să corespundă cu viziunea noastră, care este o viziune creştină, până la urmă, şi o viziune sănătoasă.

Avem posibilitatea să facem aceasta şi avem la îndemână foarte multe elemente democratice. Putem să votăm, putem să ne exprimăm, putem, fiecare pe părticica lui, fiecare în meseria pe care o face, să aducem ceva bun, în aşa fel încât să transformăm societatea. Ştiţi cum spunea Sfântul Sofronie de la Essex: „Voiam să transform o lume întreagă, şi mi-am dat seama că este necesartransform un singur om ‒ pe mine însumi”. Parafrazându-l, fiecare ar putea să facă o transformare în lume începând cu sine însuși.

Bineînţeles că sunt și copii sensibili, pentru care este mult mai bine să facă homeschooling. Sunt și copii care sunt foarte sociabili, şi copii care au un potenţial extraordinar şi cred că este bine să fie trimişi la şcolile corespunzătoare, ca să poată transforma, creşte şi, în acelaşi timp, lăsa o amprentă benefică în acele şcoli. Fiecare caz este unic şi fiecare persoană este unică în faţa lui Dumnezeu şi fiecare suflet îşi are propria valoare în faţa lui Dumnezeu. Dar, în esenţă, soluţia, aşa cum o văd eu, nu este să ne retragem din societate, ci să transformăm societatea în care ne aflăm.

Să nu fugim de probleme, ci să le transformăm în oportunităţi care să transforme lumea în bine, adică să rămânem la acea biserică pe care urmărim s-o construim de fiecare dată şi în sufletele, şi în inimile noastre, dar şi în societate, şi la propriu, şi la figurat. Şi, acolo unde sunt toate aceste mari, mari dificultăţi, să dăm un răspuns. Pentru că Domnul nu degeaba ne-a lăsat pe fiecare dintre noi într-un anumit timp, într-un anumit loc şi taina aceasta este taină mare, că puteam să ne naştem în cu totul alt secol, în alte circumstanţe, în altă ţară, până la urmă şi în altă credinţă. Şi, dacă ne-am născut aici, în aceste timpuri, înseamnă că putem să dăm un răspuns pe măsură.

„Imposibilul este calea”

A ascuns Domnul o taină în inima fiecăruia dintre noi şi este necesar să o facem lucrătoare. De aceea aici, câţi suntem în diaspora şi cât a îngăduit Domnul să fim în ea, urmărim să nu ne lăsăm descurajaţi, nici pe departe! Ci urmărim să fim până la capăt unde ne-a lăsat Domnul, să facem misiune şi să fim alături de tinerii aceştia, să fim alături de cei care sunt în dificultăţi, alături şi de cei care sunt în spitale şi de cei care sunt în închisoare… Aici, în Italia, de exemplu, sunt şi închisori de adolescenţi, în care sunt închiși foarte mulţi adolescenţi români. Dacă eşti preot, când intri prima dată într-o închisoare de minori, eşti înjurat, scuipat şi este necesar să ai o putere duhovnicească foarte mare ca să poţi măcar să deschizi un dialog cu ei. Nu să-i transformi, doar să deschizi un dialog.

Şi facem aceasta, de la înjurătură să-l treci pe om prin iadul vieţii lui şi să-l scoţi din iadul acesta şi să poţi apoi să vorbești cu el. Adică să restaurezi chipul lui Hristos din el. Omul e făcut după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu ‒ asemănarea o are, dar cum să-i redai chipul acesta care a fost şters de dureri, de familia pe care nu şi-a ales-o şi în care, de multe ori, a văzut doar violenţă, doar înjurături, doar bătăi, doar fapte urâte, care l-au marcat foarte mult?

Și, până la urmă, toate acestea i-au deschis nu uşa Raiului, ci uşa închisorii, unde întâlneşte alte zeci şi sute de persoane care sunt în aceeaşi situaţie şi de la care nu are nimic bun de învăţat. Ei, şi până şi acolo mergem, că ne ducem la închisorile de adolescenţi. Mergem şi la închisorile clasice, unde poate e mai simplu, dar închisoarea de minori să ştiţi că e cel mai greu loc din misiune, e aproape imposibil… Adică iadul chiar există şi aici, în lumea aceasta, să ştiţi, nu-l aşteptați pe cel de dincolo, că-l avem deja pe acesta, numai că este necesar să-l transformăm.

Și, dacă tot l-ați pomenit pe Sfântul Sofronie, noi cum am putea să transformăm lumea aceasta transformându-ne în primul rând pe noi?

– Având curajul să pornim pe cale şi să-L cunoaştem pe Domnul. Că Domnul, după aceea, are o mie de posibilităţi să ne ducă acolo unde doreşte. Noi să avem doar acest curaj de a spune „da” Domnului şi El le va rândui pe toate.

Nenumărate sunt căile Domnului şi atât de adânci… Toate le vede prin prismă dumnezeiască; noi le vedem prin prismă omenească, care e foarte limitată. De multe ori, Domnului, în rugăciune, Îi adresăm cerințe atât de mici, uitând că ar fi bine să-I cerem imposibilul. Că Domnul este Cel care ştie să facă imposibilul. Cu posibilul ne mai descurcăm şi noi, pe când acel imposibil niciodată nu avem curajul să-l cerem de la Dumnezeu, ceea ce arată slaba noastră credinţă, până la urmă. Dar El atât de mult S-ar bucura să-L punem la încercare și să-I cerem imposibilul! Ştiţi că Gheorghe Florovski, mare teolog al secolului XX, spunea: „Nu calea este imposibilă, ci imposibilul este calea”. Acesta este aspectul care ar fi bine pe noi, toți, să ne ghideze în viață. Să îndrăznim să pășim spre imposibil.

Interviu realizat de Mihaela Raluca Tănăseanu

Citiți și:
Sf. Ignatie Briancianinov: „Celui care săvârşeşte această mare faptă, Dumnezeu îi dă un mare dar”
Uneori cerem ceva de la Dumnezeu, dar nu avem răbdare și ne neliniștim. El știe când este potrivit să ne dea ceea ce cerem, ca să nu ne vătămăm
„Ne vom vindeca de multe când vom învăţa să muncim cinstit. Nu ne vindecăm de ideologii pentru că ne este greu să cerem şi să acordăm iertare”

 

yogaesoteric
26 februarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More