SARVANGASANA – postura yoghină a trunchiului inversat

Posturile corporale inverse ocupă un loc aparte în textele şi lucrările de Hatha Yoga atât în cele clasice cât şi în cele moderne.

Ele fac obiectul unor studii sistematice variate, atât din partea instructorilor de yoga din Occident, cât şi a maeştrilor hatha-yoghini din India, pentru că:
– fac să apară numeroase efecte benefice de natură fizică, psihică, mentală şi spirituală;
– sunt relativ simplu şi uşor de realizat şi pot fi astfel menţinute o perioadă îndelungată de timp.

În cadrul posturilor corporale inverse clasice, la loc de cinste se află şi SARVANGASANA (postura lumânării).
Semnificaţia acestei asana derivă din numele ei: termenul sanscrit sarvangasana este de fapt o prescurtare de la sarva-anga-uthanasana, care înseamnă postura tuturor membrelor ridicate; în limbajul curent încetăţenindu-se denumirea de postura lumânării.

Tehnica de execuţie

Abordarea posturii

Ne vom întinde mai întâi la sol cu faţa în sus, urmărind să relaxăm cât mai bine muşchii picioarelor şi ai mâinilor. Apoi încordând abdomenul, ridicăm lent picioarele până când acestea ajung în poziţie verticală. Muşchii coapselor, degetele de la picioare şi braţele sunt relaxate. Respiraţia este calmă şi se realizează fără efort, în mod natural. În mişcarea de ridicare a picioarelor, singurii muşchi care acţionează pentru aceasta sunt cei abdominali. Trupul ajunge în final să se sprijine numai pe umeri şi pe ceafă, iar sprijinul pe sol este asigurat de mâini şi de antebraţe. Picioarele şi genunchii sunt apropiaţi, dar nu se ating. Începătorii pot recurge la un mic elan imprimat cu picioarele, pentru a ajunge mai uşor cu trupul în poziţie verticală inversă, însă cu timpul ei vor putea să renunţe la acest artificiu de execuţie.

Faza statică

Trupul este în poziţie verticală, cu picioarele orientate în sus, sprijinindu-se pe ceafă şi pe umeri. Coatele se află pe sol, iar mâinile în dreptul şoldurilor, susţinând trunchiul. Bărbia se sprijină în adâncitura de la baza gâtului. Relaxăm cât mai bine întreaga musculatură a trunchiului şi ne focalizăm atenţia spre interior, urmărind să păstrăm în permanenţă trunchiul drept, vertical, de la degetele picioarelor până la baza gâtului.

Respiraţia

Respirăm în ritm normal, urmărind să păstrăm egală durata inspiraţiei cu cea a expiraţiei şi realizând o scurtă retenţie de o secundă între cele două faze.

Concentrarea

În cazul celor care sunt începători în practica lui sarvangasana, atenţia va fi îndreptată către realizarea unei imobilităţi perfecte a trupului, iar mai apoi ea se va focaliza asupra respiraţiei, urmărind identificarea cu aceasta.
În cazul practicanţilor avansaţi, atunci când obiectivele care au fost menţionate pentru începători sunt îndeplinite, atenţia va fi focalizată asupra zonei de la baza gâtului, vizualizând astfel o intensificare a circulaţiei sangvine în această zonă, aspect care este de natură să genereze o serie întreagă de efecte benefice în fiinţa practicantului. Glanda tiroidă este, într-un anumit sens, „şeful orchestrei” formate din celelalte glande endocrine ale organismului şi, prin urmare, funcţionarea ei la parametri optimi este profund benefică pentru sănătate.

Revenirea la sol

Aceasta implică refacerea în sens invers a tuturor elementelor care au fost necesare la început pentru a efectua această asana. Este însă necesar să conştientizăm cât mai bine fiecare detaliu al mişcării. La coborâre vom curba puţin spatele şi vom deplasa puţin câte puţin mâinile, astfel încât să susţinem trunchiul care se apropie de sol. Percepem contactul şirei spinării vertebră cu vertebră, de la ceafă până în zona sacrumului. Este indicat să realizăm această coborâre a trunchiului la sol fără oprire.

Durata de execuţie

Se recomandă practica acestei asana-e cel puţin o dată pe zi, 10-15 min. Practicată seara, ea asigură un somn liniştit şi reconfortant.

 

Fragment preluat din cartea HATHA YOGA pentru yoghinii începători și avansați care sunt plini de aspirație, de Swami Mahasiddhananda, carte apărută la Editura SHAMBALA.

 

Citiți și:

Ştiinţa yoghină a posturilor corporale (ASANA-e)

Câtă practică, atâta flexibilitate

yogaesoteric

01 octombrie 2012

 
 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More