Spania. Elemente cheie ale noii legi Trans: schimbarea de sex fără a fi nevoie de rapoarte medicale sau tratament hormonal

Întrebări și răspunsuri despre Legea Transsexualității apărute în cotidianul spaniol El Mundo.

Proiectul de lege privind persoanele trans, aprobat în luna iunie de Consiliul de Miniștri, recunoaște „autodeterminarea de gen” ‒ deși conceptul nu este citat ca atare. Aceasta înseamnă că o persoană își poate schimba liber sexul/genul în fața administrației fără intervenția unor terțe părți.

Întrebare: Cum poate fi schimbat genul cuiva?

Răspuns: Cu o declarație. Persoana trans este necesar doar să meargă la Registrul Civil. Un funcționar îi va da un formular pentru a-și declara dorința de a-și schimba sexul de la naștere: de la bărbat la femeie sau invers. Tot atunci scrie pe hârtie care este noul său nume. Funcționarul va informa persoana cu privire la consecințele legale ale actului său și îi va oferi informații suplimentare despre organizațiile sociale care pot oferi asistență dacă are nevoie de aceasta. În termen de maximum trei luni, persoana trans va fi convocată din nou la Registrul Civil pentru a-și ratifica cererea de schimbare a sexului, declarând dacă persistă în decizia pe care a exprimat-o deja. Procesul cere două prezentări la Registrul Civil.

Î: Este nevoie să demonstreze în vreun fel care este expresia identității sale?

R: Nu, și acesta este unul dintre cele mai relevante aspecte ale legii. Nu este necesar niciun raport medical sau declarația unui martor pentru a dovedi condiția sa. Acesta a fost un punct de fricțiune puternică cu PSOE, care dorea să ceară un anumit tip de cerință și acreditare, astfel încât să nu fie suficientă o simplă declarație. Dar Irene Montero a învins-o pe vicepreședinta guvernului Carmen Calvo și autodeterminarea de gen va deveni o realitate. De asemenea, persoana transsexuală nu va mai fi necesar să urmeze un tratament hormonal cu doi ani înainte de depunerea cererii, așa cum se cerea până în prezent. Prin urmare, procesul este o declarație personală în care nu există nicio intervenție a unei terțe persoane. Aceasta este ceea ce salută susținătorii legii și comunitatea trans, că nimeni nu va „examina” sau „judeca” din exterior pentru a „determina” care este expresia lor de identitate. Un pas pe care-l consideră expresie a „egalității” cu restul.

Î: Cât durează întregul proces de schimbare a genului?

R: Odată ce a avut loc dubla înfățișare în fața Registrului Civil, schimbarea devine oficială într-o lună. Prin urmare, de la începutul procesului până când devine oficial, timpul maxim este de patru luni.

Î: Ce se petrece dacă persoana vrea să rectifice?

R: Există un proces de reversibilitate pentru o perioadă de șase luni, ceea ce face mai ușoară revenirea la genul inițial.

Î: Cum împiedici pe cineva să-și schimbe continuu genul/sexul?

R: După șase luni de la schimbarea sexului, persoanele își vor putea recupera sexul anterior doar în sfera judiciară, prin jurisdicție voluntară. Aceasta este pentru a evita frauda juridică și pentru a oferi securitate juridică.

Î: La ce vârstă se poate schimba sexul?

R: De la vârsta de 16 ani, se poate merge la Registrul Civil și se urmează metoda explicată deja. De la 14 la 16 ani procesul este același, dar minorul este nevoie să fie însoțit de părinți sau tutori, iar în caz de dispută va fi numit un apărător legal. De la 12 la 14 ani, modificarea se va face numai cu autorizare judiciară. Copiii cu vârsta sub 12 ani nu își pot schimba sexul, dar își pot schimba numele fără a proba cu martori, ceea ce la va permite să aibă numeroase drepturi la nivel educațional sau sportiv.

Î: Este necesar să fie urmat un tratament hormonal înainte sau după?

R: Nu. Nu este o cerință pentru a solicita schimbarea sexului și nici nu este obligatorie odată ce această procedură a fost finalizată. Va exista libertatea de a urma tratament hormonal sau de a se opera, dar accesul la toate aceste servicii de sănătate este reglementat de legile regionale.

Î: De ce legea depatologizează persoanele trans?

R: Persoanele trans nu mai sunt considerate din punct de vedere legal ca fiind bolnave. Acesta este motivul pentru care nu este necesar un raport medical sau psihologic care să ateste că persoana a fost diagnosticată cu „disforie de gen”. Se vorbește despre „depatologizarea identității trans”, permițând o schimbare a înregistrării sexului fără a fi condiționată de prezentarea unui raport sau de modificarea aspectului fizic.

Î: Cum vor concura în sport?

R: Schimbarea de sex are toate efectele, prin urmare, vor putea concura în categoria noului lor sex și în conformitate cu reglementările sportive care controlează, de exemplu, nivelul de testosteron la sportivele de sex feminin.

Alte aspecte cheie ale Legii Trans

Proiectul de lege privind „Legea pentru egalitatea reală și efectivă a persoanelor trans și pentru garantarea drepturilor persoanelor LGTBI” reunește două texte care urmau să fie separate, dar care în cele din urmă au mers împreună. Prin urmare, legea acoperă o multitudine de aspecte legate de comunitatea LGTBI. Pentru Ministerul Egalității, legea trans este o piatră de hotar „istorică” pentru că depatologizează și pentru că plasează Spania „în prima linie a drepturilor omului”.

Unele aspecte esențiale sunt următoarele:

  • Interzicerea terapiilor de reconversie

Terapiile de reconversie, de aversiune și de contracondiționare, sub orice formă, care au ca scop schimbarea orientării sau identității sexuale sau a expresiei de gen a unei persoane vor fi complet interzise și vor fi aspru amendate.

  • Genul non-binar

Ministerul Egalității a dorit să includă o a treia căsuță pentru a recunoaște genul „non-binar”, pentru cei care nu se simt nici bărbați, nici femei. Dar presiunea din partea PSOE a făcut ca aceasta să dispară din proiectul de lege. Cu toate acestea, dezbaterea privind cea de-a treia casetă va fi cu siguranță redeschisă din nou în timpul adoptării textului în Congres și în Senat, unde legea beneficiază de mult sprijin, dar și de multă disponibilitate de a include îmbunătățiri.

  • Reproducerea asistată

Femeile lesbiene, bisexuale și singure vor avea din nou acces la tehnici de reproducere umană asistată după 7 ani fără acces la acest drept în Sistemul Național de Sănătate.

  • Filiația copiilor

Femeile lesbiene și bisexuale vor fi considerate mame biologice chiar dacă doar una dintre ele a născut. Până la intrarea în vigoare, mama non-biologică era necesar să treacă printr-un proces de adopție.

  • Migranți

Întregul pachet referitor la străini a dispărut din lege, când proiectul a permis modificarea mențiunii sexului și a numelui de pe cardul de rezidență sau permisul de muncă.

  • Persoane intersexuale

Drepturile fundamentale ale persoanelor intersexuale sunt legiferate pentru prima dată, cum ar fi dreptul de a nu fi mutilate la naștere sau de a nu fi înregistrate ca fiind de sex nedefinit în primele luni de viață.

  • Educație pentru diversitate

Se prevede includerea în programa școlară de bază a cunoașterii și a respectului față de diversitatea sexuală, de gen și de familie ca obiectiv în toate etapele educaționale, precum și formarea în acest domeniu pentru toți profesorii. Vor fi promovate programe de educație sexuală și reproductivă și de prevenire a bolilor cu transmitere sexuală, cu o atenție specială pentru HIV.

Protecția împotriva discriminării și violenței

Există un regim de infracțiuni și sancțiuni pentru a proteja persoanele LGTBI împotriva discriminării sau violenței. Fie că este la locul de muncă, în sport sau în timpul liber.

Ușoare: amenzi de la 200 la 2.000 de euro. Hărțuirea unei persoane pentru orientarea sa sexuală sau provocarea de daune bunurilor comunității LGTBI, cum ar fi un local sau plăcuțe. La fel, vor fi sancționați cu această sumă cei care nu colaborează la activitatea de investigare a serviciilor de inspecție.

Grave: amenzi de la 2.001 la 10.000 de euro. Neîndepărtarea expresiilor vexatorii de pe site-urile web sau de pe rețelele sociale ale furnizorului unui serviciu al societății informaționale, încorporarea de clauze discriminatorii sau vexatorii în contracte, promovarea sau tolerarea practicilor de muncă discriminatorii și refuzul categoric de a coopera cu o inspecție.

Foarte grave: Amenzi de la 10.001 la 150.000 de euro. Cei care hărțuiesc și discriminează vor fi sancționați în această categorie. De exemplu, pe criterii sau condiții care împiedică accesul la un loc de muncă sau, dacă unei persoane trans sau unui cuplu gay i se refuză o locuință de închiriat. De asemenea, acest capitol include refuzul de a acorda asistență unei persoane LGTBI; difuzarea sau promovarea metodelor sau terapiilor de conversie; sau pregătirea, utilizarea sau difuzarea în centre educaționale a manualelor și a materialelor didactice care discriminează acest grup.

Citiți și:
Bizara impunere în forţă a homosexualilor
Impostura drepturilor sexuale sau legea pedofiliei în serviciul totalitarismului mondial
Spania: Noua lege trans și LGTBI va permite schimbarea sexului de la vârsta de 14 ani și fără un raport medical

 

yogaesoteric
23 noiembrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More