Studiu australian: Veninul de albine poate ucide celulele agresive ale cancerului de sân

Veninul de albinele s-a dovedit „remarcabil de eficient” în distrugerea celulelor celei mai agresive şi greu de tratat forme de cancer mamar, conform unui studiu efectuat de cercetători din Australia, citat de agenţiile DPA şi Xinhua.

În cadrul studiului, realizat de oameni de ştiinţă de la Institutul de Cercetări Medicale „Harry Perkins” şi de la Universitatea Western Australia, a fost utilizat venin de la 312 albine şi bondari – provenite din Australia de Vest, Anglia și Irlanda – cu scopul de a analiza proprietăţile anticancerigene ale acestuia.

Echipa de cercetători a descoperit că veninul – şi mai ales componenta sa principală, melitina – a dus la distrugerea rapidă a celulelor care constituie „cancerul mamar triplu-negativ şi celulele cancerului de sân îmbogăţite cu HER2”. În plus, veninul a avut acest efect la concentraţii care nu au dăunat celulelor normale.

Cancerul de sân triplu negativ reprezintă 10-15% dintre toate cazurile de cancer mamar, a menţionat institutul. În prezent, nu există tratamente clinice eficiente pentru acest tip de cancer.

Veninul s-a dovedit extrem de puternic”, a declarat Ciara Duffy, cercetător principal în cadrul studiului, într-un mesaj publicat pe site-ul institutului.

Am descoperit că melitina poate distruge complet membranele celulelor canceroase în 60 de minute”, a adăugat ea.

Studiul a evidenţiat şi un alt efect remarcabil: „În 20 de minute, melitina a reușit să reducă substanțial mesajele chimice ale celulelor canceroase, care sunt esențiale pentru creșterea celulelor canceroase și divizarea lor.

Ne-am uitat la modul în care veninul de albine și melitina afectează căile de semnalizare ale cancerului, mesajele chimice care sunt fundamentale pentru creșterea și reproducerea celulelor canceroase, și am constatat că aceste căi de semnalizare au fost închise foarte rapid”, a spus dr.Duffy.

Până la această descoperire, nimeni nu a comparat efectele veninului de albine sau ale melitinei în toate subtipurile diferite de cancer de sân.

Peter Klinken, cercetător-şef la Universitatea Western Australia, a declarat că această observaţie conform căreia melitina poate suprima dezvoltarea celulelor canceroase este „uluitor de interesantă”. „Această descoperire oferă un alt exemplu minunat în care compușii din natură pot fi folosiți pentru tratarea bolilor umane”, a adăugat el.

Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer care afectează femeile la nivel mondial.

Studiul, publicat în jurnalul Nature Precision Oncology, a analizat de asemenea dacă melitina poate fi utilizată în combinaţie cu medicamentele utilizate în prezent în chimioterapie pentru tratarea tipurilor de cancer mamar extrem de agresive.

Duffy a precizat că echipa sa a descoperit că melitina a format găuri în membranele celulelor cancerului mamar, ceea ce ar putea permite pătrunderea anumitor substanţe medicamentoase în interiorul celulelor, ducând astfel la moartea lor.

Această tehnică de combinare „a melitinei cu docetaxel (un medicament utilizat în chimioterapie) s-a dovedit remarcabil de eficientă la reducerea dezvoltării tumorii la şoareci”, a explicat Duffy.

Următorul pas pentru cercetători îl reprezintă evaluarea metodei optime pentru administrarea melitinei, ca şi stabilirea toxicităţii şi a dozelor maxime tolerate, în cadrul studiilor clinice.

Citiţi şi:
Rozmarinul ajută la vindecarea cancerului de sân cauzat de excesul de estrogen
Noua modalitate de imunoterapie în cancer îndepărtează tumorile mamare avansate, aflate chiar în stadiu cu metastaze
Despre api-fito-terapie în scleroza multiplă. Pacienții cu scleroză multiplă au șanse pentru o viață normală

 

yogaesoteric
13 mai 2021

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More