Studiu ştiinţific german arată că radiaţiile telefoanelor mobile ar putea ucide insectele

Radiațiile telefoanelor mobile ar fi putut contribui la scăderea dramatică a populațiilor de insecte observate în mare parte din Europa în ultimii ani, a arătat un studiu german, scrie prestigiosul site phys.org.

Pe lângă acţiunea pesticidelor și pierderea habitatului, expunerea crescută la radiațiile electromagnetice „are probabil un impact nefast asupra lumii insectelor”, potrivit studiului prezentat la Stuttgart, care nu a fost încă evaluat.

Analiza a 190 de studii științifice a fost efectuată de Uniunea Germană pentru Conservarea Naturii și Biodiversității (NABU), împreună cu două ONG-uri, unul din Germania și unul din Luxemburg. Dintre cele 83 de studii considerate relevante din punct de vedere științific, 72 au arătat că radiațiile au avut un efect nefast asupra albinelor, viespilor și muștelor. Aceste efecte au variat de la capacitatea redusă de a naviga din cauza perturbării câmpurilor magnetice până la deteriorarea materialului genetic și a larvelor.

Radiațiile telefoanelor mobile și Wi-Fi-ul, în special, deschid canalele de calciu din anumite celule, ceea ce înseamnă că acestea absorb mai mulți ioni de calciu. Acest fapt poate declanșa o reacție biochimică în lanț la insecte, spune studiul, perturbând ritmurile circadiene și sistemul imunitar.

Studiul arată că este necesar să fim atenţi în toate direcțiile atunci când analizăm cauzele declinului dramatic al insectelor”, a declarat Johannes Enssle, șeful NABU din statul Baden-Wuerttemberg.

Subiectul este incomod pentru mulți dintre noi, deoarece interferează cu obiceiurile noastre zilnice și există interese economice puternice în spatele tehnologiei de comunicații mobile”, a spus Enssle.

Peter Hensinger de la organizația germană pentru protecția consumatorilor Diagnose Funk a declarat că este necesar să fie acordată o atenție sporită posibilelor efecte nefaste ale radiațiilor asupra animalelor și a oamenilor, în special acum odată cu introducerea tehnologiei 5G.

Se așteaptă ca rețelele echipate cu 5G să ofere viteze de 100 de ori mai rapide decât rețelele 4G existente, dar tehnologia a întâmpinat o puternică opoziție din unele părți, în special în rândul militanților de mediu.

Studiul în limba germană poate fi citit aici.

Citiţi şi:
Avizul juridic danez concluzionează că tehnologia 5G contravine legilor umane şi celor de mediu
Pericolele frecvențelor 5G și ce puteți face pentru a le evita

yogaesoteric
20 iulie 2021

 

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More