Teste covid: gargara poate înlocui bățul în nas

Tamponarea nazofaringiană, adică folosirea unui băț de plastic cu tampon în vârf pentru a prelua o probă din partea din spate a gâtului și a pasajului nazal, este standardul actual în colectarea eșantioanelor pentru a testa infecțiile, inclusiv coronavirusul.

Metoda provoacă disconfort, ceea ce contribuie la motivul pentru care oamenii evită testarea și reduce capacitatea de a urmări numărul de cazuri covid în cadrul unei comunități.

Biologii au descoperit însă că probele colectate prin gargară sunt la fel de eficiente în detectarea virusului SARS-cov-2.

În studiul publicat în revista Microbiology Spectrum, cercetătorii au comparat gargara cu tamponarea nasului și gâtului în ceea ce privește eficacitatea celor două metode. Cercetarea a implicat testarea probelor de la participanții simptomatici prin reacția în lanț a polimerazei (PCR).

Studiul a testat 80 de persoane și a detectat 26 de cazuri de covid. În fiecare caz în care o probă a dat rezultate pozitive dintr-un tampon nazofaringian, virusul a fost detectat și prin gargară.

Analiza rezultatelor PCR a arătat că nivelurile de material genetic au fost mai mari la specimenele de tampon nazofaringian decât la probele de spălare cu gargară, diferență mai mare atunci când a existat o concentrație mai mare de virus.

O explicație potențială este că SARS-cov-2 infectează mai întâi căile respiratorii superioare, unde tamponarea nazală ar fi cea mai bună metodă pentru colectare. Cu toate acestea, a existat cantitate suficientă de virus pentru detectarea fiabilă din probele de gargară.

Gargara are avantajul suplimentar de a fi o metodă simplă, care nu necesită instrumente speciale sau personal instruit. Acceptabilitatea mai mare a metodei prin gargară ar putea determina oamenii să fie mai dispuși să fie testați în mod repetat.

Citiți și:
Fauci a «scăpat» recunoașterea faptului că folosirea la scară largă a testelor covid ar putea depista virusuri «moarte»
Pozitivă într-o nară, negativă în cealaltă. Cântăreața Erykah Badu, dezorientată de rezultatele testelor Covid-19
Un medic zguduie lumea științei: ‘Covid-19 este o farsă! Masca, distanţarea şi testele sunt inutile! Totul e o afacere’

yogaesoteric
15 noiembrie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More