„Totul se rezumă la o bolnavă și obscenă dorință de dominație cu orice preț”

Imediat după alipirea Crimeei la Rusia și începerea conflictului din Donbas, Bruxellesul a pus la punct un plan pentru a face din Ucraina un furnizor de energie ieftină pentru Europa. În plan erau implicate o firmă din Polonia, Polenergia, și grupul american Westinghouse, acesta cel mai probabil pentru înlocuirea părții de generare a centralelor nucleare ucrainene. Concomitent s-a produs o decuplare a rețelelor ucrainene de distribuție de cele rusești. Este foarte probabil ca în calculele Green Deal să fi contat și acest plan, ca un soi de amortizor, în caz de efecte perturbatoare puternice pe piața europeană a energiei. Vizionari, băieții, ce mai!

Ce nu se spune despre summitul de la Bruxelles, dincolo de bla-blaul cu „să îi slăbim pe ruși!”, este că el a fost un adevărat consiliu de război pe tema „să îi slăbim și pe chinezi!”. Reducerea dependenței de China este un vis și mai periculos decât cel al sancțiunilor care chipurile ar distruge Rusia. Pentru că va confirma existența războiului „vestul contra restul”, va distruge structuri economice și circuite comerciale și va naște structuri instituționale ale restului lumii, care să permită un răspuns puternic și coerent dat acțiunilor ostile ale Vestului.

Că nimeni nu câștigă de pe urma delirului ăstuia, născut de creierul americanilor, ce se tem că nu pot exista într-o lume multipolară, ei, obișnuiți să poruncească întregii planete, este de domeniul evidenței. SUA nu vor mai fi NICIODATĂ HEGEMONUL. Nu au cum. Nu au cu ce. Numai forța brută nu ajunge. Or doar forța brută le-a mai rămas cu adevărat. Unde sunt creativitatea, ideile, cultura, civilizația care au făcut America atractivă? Totul se rezumă la o bolnavă și obscenă dorință de dominație cu orice preț. Dar pot plăti orice preț pentru păstrarea unei iluzorii dominații? Chiar nu au înțeles că nici în anii ăștia, ai hiper-puterii americane, dominația SUA a fost doar parțială și incompletă, că obiectivul lor de bază, împiedicarea apariției unor competitori strategici măcar o jumătate de secol, a fost de la început un eșec?

A continua în auto-amăgire este o eroare fatală. America nu va ieși întărită, ca statut, din războiul din Ucraina. Nici UE nu va ieși. Singura situație în care ar fi putut face asta, demonstrând că este liderul lumii „libere” și „democratice”, ar fi fost să construiască pacea în zonă. Nu vrea s-o facă, pentru că obiectivul ei este distrugerea Rusiei. Or nu-și poate construi pretenția de a fi „națiunea indispensabilă” lumii pe așa ceva. Nu are cum.

Asta e. Poate sunt eu în eroare. Poate văd greșit situația și doar mărimea parului e cea care contează în lumea de azi. Dar poate nu greșesc. Și atunci avem toții o problemă, în frunte cu stimatul nostru Partener Strategic. Work in progress…….

Autor: Constantin Gheorghe

Citiți și:
Ucraina și prăbușirea valorilor occidentale
Principalele mize ale confruntării dintre Occident și Rusia

yogaesoteric
15 noiembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More