UTTHITA PARSVAKONASANA – Postura în unghi lateral extins

UTTHITA PARSVAKONASANA – postura în unghi lateral extins – este o ASANA polară ce dinamizează în principal plexul solar. (În limba sanscrită, UTTHITA înseamnă extensie, PARSVA – parte, flanc, KONA – unghi, iar ASANA – postură). Execuția sa ne permite să ne modelăm în mod armonios trupul, conferă forță și încredere în sine.

Modul de execuţie pe partea stângă

 

Venim în picioare, cu tălpile paralele și braţele pe lângă trunchi, poziţie cunoscută în yoga sub denumirea TADASANA – postura muntelui. Expirând, depărtăm picioarele la o distanță suficient de mare astfel încât unghiul dintre ele să fie ușor peste 90º, fără să forţăm. Întindem apoi braţele la orizontală, cu palmele orintate către în jos. Rotim spre dreapta talpa piciorul drept la 90° şi pe cea stângă la 30°, păstrând călcâiele pe aceeași linie. Șoldul stâng este ușor răsucit în direcţia piciorului drept, însă suntem atenți să nu răsucim și trunchiul. În timp ce inspirăm, îndoim genunchiul drept, astfel încât coapsa dreaptă să ajungă paralelă cu solul şi gamba perpendiculară pe podea. Piciorul stâng este întins de la şold până la gleznă. Pe expir, aplecăm trunchiul spre dreapta şi așezăm palma mâinii drepte pe sol, în spatele tălpii drepte; braţul rămâne întins. Aducem braţul stâng, de asemenea întins, în prelungirea trupului și rotim palma cu fața spre sol. În poziția corectă, brațul stâng atinge urechea stângă, iar palma se află pe aceeași linie cu antebrațul. Ne orientăm apoi faţa ca şi cum am privi către palma stângă. Închidem ochii și rămânem în această postură câteva minute, respirând de voie. Ne concentrăm atenţia la nivelul plexului solar, acolo unde în plan subtil se află MANIPURA CHAKRA, sesizând energizarea sa intensă şi plăcută, datorată branşării, prin rezonanță, la focarul corespondent macrocosmic. De îndată ce apare o stare de disconfort în execuţia posturii, revenim la poziţia de plecare.
La final, timp de 2-3 minute, conștientizăm efectele profund benefice ale execuţiei pe partea stângă a posturii, dinamizarea aspectului de recepţie al lui MANIPURA CHAKRA, masajul organelor interne, stare stenică, amplificarea dinamismului interior.

Modul de execuţie pe partea dreaptă 

Vom adopta aceeași poziţie de plecare, TADASANA și vom urma aceeași pași ca și la execuția pe partea stângă, însă realizați simetric. După ce am depărtat picioarele și am întins brațele paralel cu solul, vom răsuci tălpile spre stânga, la 90º pe cea stângă și la 30º pe cea dreaptă, menținând călcâiele pe aceeași linie. Șoldul drept este răsucit ușor spre stânga, dar trupul rămâne drept. Pe inspir, îndoim de această dată piciorul stâng astfel încât coapsa stângă să ajungă paralelă cu solul iar gamba perpendiculară pe podea. Aplecăm apoi trunchiul spre stânga, în timp ce expirăm, și așezăm pe sol palma stângă în spatele tălpii omonime. Ridicăm braţul drept în prelungirea trunchiului, lipindu-l de ureche, cu palma orientată către în jos. Brațele și piciorul drept trebuie să fie întinse. Pentru a intra în poziția finală, orientăm fața ca și cum am privi către palma dreaptă. Închidem apoi ochii și menținem postura aceeaşi durată de timp ca și la execuţia pe partea stângă,  atenţia fiind și de această dată îndreptată la nivelul plexului solar. Percepem activarea lui MANIPURA CHAKRA, declanșarea unor procese benefice de rezonanță cu focarul energetic corespondent din Macrocosmos, prin intermediul cărora se transferă în noi energii benefice specifice.
După ce am revenit la poziţia de pornire, conştientizăm timp de câteva minute efectele execuţiei lui UTTHITA PARSVAKONASANA pe această parte. Simţim dinamizarea lui MANIPURA CHAKRA în aspectul solar, de control, emisiv, masajul profund abdominal, stare stenică, dinamism.
În final, conştientizăm în sinteză efectele celor două execuţii, starea de echilibru şi armonie la nivelul lui MANIPURA CHAKRA, forţă şi încredere în sine.

Precizări suplimentare

În timpul execuției acestei posturi se recomandă să ne sprijinim cât mai puţin pe palma aflată la sol, pentru a întinde cât mai mult trupul, evitând însă apariţia stărilor de disconfort.
Dacă în timpul execuţiei apar stări de jenă sau dureri în zona gâtului, nu vom mai orienta fața către palma brațului aflat în prelungirea trunchiului, ci vom păstra capul în poziţia inițială.
Dacă ne confruntăm cu o anumită rigiditate corporală ce ne împiedică să executăm perfect această postură, putem folosi un sprijin (un scaun mic sau un bloc de lemn) pe care să poziţionăm mâna ce ar trebui plasată la sol.
 
Efecte benefice

Această ASANA conferă forţă şi rezistenţă trupului, tonifică şi întăreşte musculatura abdominală, subţiind talia și întăreşte musculatura spatelui, ameliorând durerile din această zonă. Totodată, prezintă un efect ortopedic notabil, determinând revenirea la poziţia normală a discurilor vertebrale deplasate. Practicarea acestei posturi ameliorează durerile toracale, de umeri, lumbago şi sciatica, dezvoltă armonios pieptul, și întăreşte picioarele. Consolidează muşchii din jurul gleznelor, redresează deformaţiile picioarelor și reduce platfusul.

De asemenea, ea ne ajută să dobândim un foarte bun tranzit intestinal, eliminând constipaţia, reduce aciditatea stomacală, previne indigestia și tonifică rinichii. UTTHITA PARSVAKONASANA este indicată pentru videcarea bronşitei, în tratamentul artrozei, al artritei reumatoide, cât şi în caz de infertilitate şi osteoporoză.

Măsuri de precauţie
 
Această ASANA trebuie executată cu o foarte mare precauție sau chiar evitată în caz de tensiune arterială crescută sau scăzută, leziuni ale articulațiilor genunchilor, dureri frecvente de cap (migrene), insomnii.
 
 

  
Citiţi şi:JATHARA PARIVARTANASANA – Postura răsucirii abdominale
ARDHA SETU BANDHASANA
ARDHA BADDHA PADMA PASCHIMOTTANASANA

 

yogaesoteric
6 noiembrie 2013

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More