11 motive să mănânci afine, ciocolată, semințe de in

Ştii ce au în comun ciocolata neagră, ceaiul verde, afinele și seminţele de in? Polifenolii!

Polifenolii sunt un compus natural găsit în nenumărate plante. Aceştia sunt responsabili pentru culoarea puternică, frumoasă pe care o au multe fructe şi legume. Polifenolii protejează plantele împotriva insectelor, radiaţiilor UV şi împotriva infecțiilor bacteriene şi fungice. Polifenolii au, de asemenea, beneficii uimitoare pentru sănătatea oamenilor.

Există mii şi mii de tipuri diferite de polifenoli, găsite în la fel de multe fructe, legume, nuci, ierburi, condimente etc. Unele denumiri de polifenoli vă pot suna familiar, precum flavonoidele, catechinele, antocianidinele, silbenele, acidul fenolic şi izoflavonoidele.

Iată cele mai bune 11 motive să adăugați alimente bogate în polifenoli în dietă.

  1. Alimentele bogate în polifenoli sunt sănătoase şi delicioase

Din fericire, majoritatea alimentelor bogate în polifenoli sunt foarte sănătoase şi sunt uşor de găsit.

Unele dintre cele mai populare alimente bogate în polifenoli includ:

• Afinele
• Alunele de pădure
• Menta
• Oregano
• Ciocolata neagră (70%+)
• Curry-ul
• Ceapa roşie
• Migdalele
• Măslinele
• Aronia
• Uleiul de măsline
• Spanacul
• Soia fermentată
• Ceaiul verde, negru şi alb

Pe lângă conţinutul de polifenoli, consumul acestor alimente (şi reducerea sau eliminarea consumului de alimente procesate) va aduce multe alte beneficii pentru sănătate. În plus, nu veți simţi că vă privați de mâncăruri gustoase.

De exemplu: Dimineața vă puteți bucura de o ceaşcă de ceai verde cu o omletă cu legume. La prânz optați pentru un meniu sănătos, iar ca gustare între mese serviți nişte alune de pădure. La cină, consumați o salată de spanac, ceapă roşie și stafide, asezonată cu un dressing de ulei de măsline și oţet. Ca desert, bucurați-vă de nişte ciocolată neagră cu migdale. Nu sună rău, nu-i așa?

  1. Sunt sănătoase pentru intestin

S-a dovedit că sănătatea intestinului este în strânsă legătură cu sănătatea fizică şi emoţională. Până la 95% din serotonina din organism (care oferă starea de fericire) şi până la 80% din sistemul imunitar, vine de la intestine. Aceste numere sunt uriaşe! Polifenolii sunt un aliment foarte hrănitor pentru bacteriile bune din intestin. Mâncând alimentele potrivite, poţi ţine la distanţă bacteriile rele și poţi preveni anumite boli şi infecţii.

Dacă aveți probleme cu scăderea în greutate, probleme la stomac sau depresie, învățați să vă vindecați din interior spre exterior, cu o alimentaţie sănătoasă.

  1. Sunt bogate în antioxidanţi

Polifenolii sunt de fapt un tip de antioxidanţi – cel mai comun tip din dieta oamenilor. „Antioxidanţi” este un termen generic pentru orice tip de compuşi chimici care luptă cu radicalii liberi, cei care pot cauza daune inclusiv asupra structurii ADN-ului.

  1. Previn cancerul

După cum am spus mai sus, polifenolii sunt importanţi pentru reducerea radicalilor liberi, care pot duce la boli grave precum cancer. Pe lângă aceasta, polifenolii s-au dovedit foarte eficienți împotriva inflamaţiei sau împotriva celulelor canceroase.

  1. Reduc inflamaţia

Inflamaţia are un rol important în organism. Îţi spune când şi unde se află o boală sau o lovitură. La locul respectiv sunt aduse celule albe și se acumulează lichid limfatic, care face să apară umflarea zonei.

Polifenolii au proprietăţi anti-inflamatoare puternice. De exemplu, polifenolii de cacao s-au dovedit în mod deosebit eficienţi pentru tratarea inflamaţiilor în cazul persoanelor cu boli de inimă.

  1. Ţin tensiunea arterială sub control

Când vorbim de beneficiile polifenolilor, efectele lor asupra tensiunii arteriale sunt printre cele mai intens studiate. Studii medicale pe anumiţi pacienţi indică faptul că polifenolii ajută la scăderea tensiunii arteriale prin relaxarea vaselor de sânge. Resveratrolul, un polifenol găsit în strugurii roşii, s-au dovedit a fi cel mai eficient pentru reducerea tensiunii arteriale.

  1. Pot preveni neurodegradarea

Creierul nostru se degradează în timp, la fel ca tot restul organismului. Consumând multe alimente cu proprietăţi neuroprotective, putem preveni sau încetini procesul de degradare a creierului, care poate provoca boli precum demența sau boala Alzheimer. Polifenolii reduc stresul oxidativ, asociat cu radicalii liberi care contribuie la degenerarea neurologică.

Multe studii au confirmat că persoanele care consumă alimente bogate în polifenoli au un risc mult mai mic să dezvolte boli precum Alzheimer şi demenţă.

  1. Au puţin colesterol

Alimentele bogate în colesterol sunt considerate foarte periculoase pentru sănătate, acestea având risc crescut de a genera boli cardiovasculare. Polifenolii s-au dovedit foarte eficienţi pentru reducerea nivelului de trigliceride şi a nivelului de colesterol LDL. În acelaşi timp, polifenolii ajută la creşterea nivelului de colesterol HDL (colesterol bun).

  1. Ajută la obţinerea unei greutăţi armonioase, sănătoase

Având în vedere toate beneficiile pe care le au asupra sănătății, nu este surprinzător faptul că alimentele bogate în polifenoli ajută la menţinerea unei greutăţi trupești optime. Studii recente derulate pe aproximativ 125.000 de oameni arată că persoanele care au consumat mâncăruri bogate în polifenoli au slăbit mai repede decât ceilalţi.

  1. Ajută la menţinerea echilibrului glicemic

Un studiu pe aproximativ 250.000 de participanți a dovedit că riscul de diabet de tip 2 era cu 9% mai mic la cei care au consumat alimente bogate în polifenoli. Nu toate alimentele bogate în polifenoli sunt sărace în calorii: afinele, perele şi merele sunt foarte potrivite în dietă deoarece conţin polifenoli (care ajută la prevenirea inflamaţiei) şi sunt bogate în fibre (care uşurează digestia zaharurilor, prevenind un nivel mare al glicemiei).

Se consideră că polifenolii încurajează producţia de insulina.

  1. Sănătatea oaselor

Inflamaţiile au un impact foarte nociv asupra articulaţiilor şi a muşchilor, dar şi asupra oaselor. O dietă bogată în polifenoli aduce multe beneficii nutritive pentru sănătate şi totodată face ca oasele să fie mai rezistente şi mai sănătoase.

Citiți și:
Bergisterol: anti-oxidant, anti-cancer (prevenţie, cât şi terapie naturală), anti-îmbătrânire şi status antiinflamator
Quercetina – unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali de pe planetă

 

yogaesoteric
18 ianuarie 2022

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More