Pandemia, drumul către Robie. Creșterea și răspândirea supravegherii digitale prin inteligența artificială

Se spune, nu-i așa, că pandemia de coronavirus ucide zeci de mii de persoane, provocând devastare economică, ducând la blocaje într-o mare parte a lumii. Și s-au luat măsuri, unele mai absurde și mai scelerate decât altele. Se pune astfel, pe bună dreptate, întrebarea: Cu ce ne vom alege din toate acestea?

Una dintre cele mai importante moșteniri ale acestei situații și a gestiunii ei suspect identice în toate țările, va fi modul în care pandemia este în concordanță cu o inovație globală majoră a acesteia. Creșterea și răspândirea supravegherii digitale prin inteligență artificială (AI).

Măsurile de sănătate publică au depins întotdeauna de supraveghere, dar acest aspect este valabil mai ales în răspunsurile guvernamentale la coronavirus. Nu este de mirare că această criză de sănătate este amplificată și folosită pentru a finaliza o campanie de cenzură și supraveghere.

După cum sugera un oficial american, primarul din Chicago, Rahm Emmanuel: „Nu irosi niciodată oportunitățile pe care le oferă o criză!”.

China, după ce a ascuns inițial știrile despre focarul din Wuhan, și-a folosit întregul arsenal de instrumente de supraveghere și de aplicare a legii pentru a lupta cu pandemia. Monitorizarea chineză a trecut de înregistrarea mișcării și temperaturii persoanelor și a mers până la supravegherea în masă a datelor despre telefonul mobil, trenuri și zboruri. Obiectivul era controlul social, reprimarea disidenților regimului, a jurnaliștilor care relatau adevărul despre ceea ce se petrecea de fapt.

Țările mai democratice din Asia de Est și-au folosit însă și ele puterile de supraveghere pentru combaterea covid-19. Coreea de Sud a operat televiziunea cu circuit închis (CCTV), date de la carduri de credit pentru a urmări mișcările persoanelor fizice și baze de date despre sănătate și alte sisteme integrate (cum e cazul Taiwanului) astfel încât toate spitalele, clinicile și farmaciile taiwaneze să își poată accesa informațiile de călătorie ale pacienților.

În timp ce se luptă să oprească răspândirea virusului, „democrațiile” liberale occidentale se îndreaptă către aceleași instrumente care au fost testate în China, țară care în ultimul deceniu a construit un stat totalitar de supraveghere digitală autoritară. Asta în timp ce concurează comercial Statele Unite pe arena internațională pentru a stabili standarde noi și forme globale de infrastructuri de rețea cheie, prin exportul de tehnologie și sisteme 5G, deja testate la ei acasă și având astfel un avans față de alte puteri. Suprapunerea și întrepătrunderea acestor două tulburări globale – epidemiologice și tehnologice, va modela următorii câțiva ani ai istoriei globale a libertăților. Țările din Asia de Est au demonstrat că există un regim puternic de supraveghere esențială pentru combaterea unei pandemii dar și folositoare pentru dresajul și înregimentarea unor populații numeroase. Democrațiile occidentale trebuie să se dezvolte la fel, pentru a satisface nevoia de „Supraveghere democratică” și a-și proteja propriile economii și populații. Asta pare să fie opinia elitelor care generează prima dată și îndeplinesc apoi o puternică cerere socială pentru protecție și siguranță.

În practică, pandemia reproduce exact condițiile crizei financiare din 2008, apoi cele ale crizei terorismului, care a redus libertățile de tot felul, inclusiv aceea să faci ce vrei cu banii tăi! Astfel, s-a ajuns la jaful prin impozite și fiscalitate la care s-au adăugat apoi dobânzile negative pentru depozitele bancare ale persoanelor fizice, un adevărat super impozit deghizat, care nu și-a spus ultimul cuvânt.

Servitutea este atât de insuportabilă pentru omul obișnuit cu libertatea, încât aceasta trebuie să-i fie sustrasă în doze mici și pe nesimțite, ca să mai poată trăi fără să se revolte.” – David Hume

Citiți și:
Big Tech și Big Pharma pun la cale lumea post-covid!
Yuval Noah Harari: Noi (vaccinații) suntem acum animale „hăcuibile” (hackable)
Lumea de mâine: Big Data, războiul tehnologiilor și supraveghere în masă

 

yogaesoteric
18 ianuarie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More