5 enigme ale universului care par imposibil de elucidat

Astrofizicienii, ca mulți alți oameni de știință, continuă să își pună întrebări fundamentale. Dar, în mod firesc, în pofida progreselor înregistrate în acest domeniu, există multe aspecte care nu pot fi explicate. De aceea, ne-am ales cu teorii care, deși nu pot fi probate direct, sunt singurele încercări de explicații pe care le avem și care pun cap la cap toate aceste elemente, în efortul de a înțelege de ce este totul așa cum este.

  1. Materia întunecată

Materia întunecată, așa cum indică numele ei, nu are lumină. Nu absoarbe și nu emite radiații, deci nu poate fi văzută direct. Dar oamenii de știință știu că ea există datorită efectului gravitațional pe care îl exercită asupra altor elemente și asupra structurii universului. Mulți experți cred că materia întunecată este compusă din particule masive care interacționează foarte slab între ele și că tocmai din acest motiv nu a putut fi detectată până acum.

  1. Energia întunecată

Oamenii de știință cred că există ceva care contracarează atracția gravitațională și care explică, de asemenea, ceva aparent ilogic: expansiunea constantă a universului. Gravitația ar trebui să împiedice acest fapt. Și totuși se petrece… Energia întunecată nu poate fi detectată, iar savanții nu au reușit să verifice dacă există cu adevărat, dar este singura explicație pe care au formulat-o. De asemenea, se estimează că această energie reprezintă 70% din univers.

  1. Inflația cosmică

Pentru a elucida unele enigme ale teoriei Big Bang (explozia primordială), fizicienii au conceput un mănunchi de alte teorii pe care l-au numit inflație cosmică. În acest fel s-ar putea explica de ce universul s-a extins uniform și foarte repede acum 13,8 miliarde de ani, vârsta posibilă a universului. Ne putem imagina universul ca pe o sferă care pare să se extindă în egală măsură în toate direcțiile.

Ceea ce oamenii de știință nu puteau înțelege era temperatura uniformă în toate sectoarele. Cum pot două părți îndepărtate ale universului să aibă aceeași temperatură și densitate fără să fi fost în contact? Teoria inflației cosmice ar putea să explice acest fenomen. Aceasta sugerează că acele părți au fost unite la început, de fapt, și că la mai puțin de o miliardime de secundă după Big Bang, universul a suferit o creștere exponențială care le-a separat cu o viteză mai mare decât cea a luminii, datorită expansiunii spațiu-timp.

Este ca și cum universul ar fi un balon dezumflat care s-a umflat instantaneu cu viteză mare, extinzând materia. În această expansiune, au fost create diferențe mici de temperatură, puncte de densitate mai mare care s-au materializat în galaxii și grupuri de galaxii. Au apărut și unele gravitaționale preconizate de Albert Einstein. Prin urmare, fizicienii nu pot explica – pentru că nu au putut să o observe – ce a format aceste seturi de stele și unde, dar un fenomen precum inflația cosmică îl poate face înțeles.

  1. Soarta universului

Una dintre întrebările fundamentale ale oamenilor de știință este „încotro ne îndreptăm?” Credința generală este că acest aspect depinde de un factor necunoscut care măsoară densitatea materiei și energia din cosmos. Dacă am considera că acest factor este mai mare decât unitatea, universul ar fi o sferă. Fără energia întunecată menționată anterior, universul ar înceta să se extindă și ar tinde să se contracte. Și asta ar provoca o prăbușire absolută. Dar, deoarece această energie există, oamenii de știință sunt siguri că universul va continua să se întindă la infinit.

  1. Entropia

În teorie, timpul „curge” mereu înainte. Aceasta se explică prin entropie, o proprietate a materiei care înseamnă gradul de dezordine dintr-un sistem. În acest caz, dezordinea particulelor universului. Această mișcare este ireversibilă, dar ridică o nouă enigmă pentru oamenii de știință: de ce era universul atât de ordonat la momentul la care a luat ființă?

Dacă, după cum au confirmat și alte teorii, a existat o cantitate mare de energie acumulată într-un spațiu atât de mic, de ce entropia (dezordinea) a fost atât de scăzută la originea cosmosului? Încă nu există niciun răspuns cu privire la acest aspect.

 

Citiți și:
Enigme uluitoare: Omul nu a fost niciodată primitiv
Cele 13 cranii de cristal – un mister neelucidat
Mistere neelucidate. Simboluri oculte ce apar adeseori în civilizațiile antice

 

 

 yogaesoteric
13 aprilie 2021

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More