Adulţii despre copilărie versus un an de pandemie prin ochii copiilor. „Este ciudat să vezi adulții panicați”. Viitorul încotro?

Copilăria înseamnă aproape întotdeauna jocuri, inocenţă, bucurie, zâmbete. Este pentru majoritatea dintre noi un timp mirific, un tărâm al purităţii şi al candorii. Iată câteva citate despre copilărie, care ilustrează cum este privită ea prin ochii unor adulţi celebri.

Dacă îţi poţi purta copilăria cu tine, nu devii niciodată bătrân.” Tom Stoppard

Copiii găsesc totul în nimic, oamenii găsesc nimic în tot.” Giacomo Leopardi

Atunci când devii adolescent, păşeşti peste un pod. Poate că eşti deja pe el. Pe celălalt mal este maturitatea. Copilăria este în spatele tău. Podul este făcut din lemn. Pe măsură ce păşeşti peste el, podul arde în spatele tău.” Gail Carson Levine

Şi trece trenul copilăriei și nu se oprește decât la vămile cerului.” – Ionuț Caragea

Copilăria este o lume de miracole şi de uimire a creaţiei, scăldată în lumină, ieşind din întuneric, nespus de nouă şi proaspătă şi uluitoare. Copilăria se termină atunci când lucrurile încetează să ne mai mire.” Eugene Ionesco

Copilăria nu este cuprinsă între naştere şi o anumită vârstă. Copilul creşte şi dă deoparte aspectele copilăreşti. Copilăria este regatul în care nimeni nu moare.” Edna St. Vincent Millay

Copilărie. Perioadă a vieţii umane, intermediară între idioţia prunciei şi nebunia tinereţii – la doi paşi de păcatele maturităţii şi la trei de regretele bătrâneţii.” Ambrose Bierce

Numai copilăria ştie adevărul pe de rost: însă, nu-l poate spune.” Costel Zăgan

Copilăria. O imensă nevoie de mirare.” Victor Hugo

În copilărie doreşti totul, în tinereţe şi la maturitate ceva anume, la bătrâneţe nimic.” Lev Tolstoi

Copilăria este primăvara tinereţii.” Alexandru Gh. Radu

Un copilaş este un înger ale cărui aripi descresc pe măsură ce picioarele îi cresc.” Mark Twain

Copiii sunt mâinile cu care ne prindem de rai.” Henry Ward Beecher

Poate că nu suntem capabili să pregătim viitorul pentru copiii noştri, dar putem cel puţin să ne pregătim copiii pentru viitor.” Franklin D. Roosevelt

În copilărie atât de mult m-am crezut geniu, încât până la urmă am şi ajuns.” Salvador Dali

Copilăria arata omul, la fel cum dimineaţa prevesteşte ziua.” John Milton

Un copil care nu se joacă nu este un copil, dar omul care nu se joacă a pierdut pentru totdeauna copilul care trăia în interiorul său şi de care îi va fi groaznic de dor.” Pablo Neruda

Putem să-i iertăm pe copiii care se tem de întuneric, dar adevărata tragedie este a adulților care se tem de lumină.” Platon

Lumea aceasta a amintirilor din copilărie, a vorbelor şi a jocurilor pe care le născoceam, mi se va părea mereu dureros de mai adevărată decât cealaltă lume.” Antoine de Saint-Exupery

Copilăria a fost minunată pentru că orice era o minune. Nu era doar o lume plină de miracole, ci o lume miraculoasă.” G.K. Chesterton

Să vedem acum în oglindă, cum apare lumea adulţilor, după un an de covid, văzută prin ochii unor copii.

Pe 12 martie 2020, Emmanuel Macron a anunțat închiderea școlilor, în încercarea de a stopa epidemia. Un an mai târziu, copiii povestesc pentru Le Figaro cum au trăit perioada pandemică. Între luciditate și detașare, sunt martorii unui fenomen care le-a zguduit inocența.

„Cea mai urâtă zi de naștere din viața mea”

Paulin, 11 ani

„Macron a spus la televizor: «Este un război». M-am distrat cu fratele meu, am luat o armă de jucărie și m-am prefăcut că îl împușc. Apoi, mama s-a enervat: «Liniștiți-vă, nu este deloc amuzant!». Am înțeles că era îngrijorată, că era grav. Părinții mei au încercat să nu arate, dar se vedea că sunt supărați. Este ciudat, totuși, să îi vezi pe toți acești adulți în panică.”

Ninon, 10 ani

„Îmi amintesc clar ziua în care am auzit prima dată de coronavirus. Bunicul și bunica veniseră să aibă grijă de mine, coloram în sufragerie. Vorbeau despre asta la televizor, spuneau că a început în China. Bunica mi-a spus să nu-mi fac griji. Apoi, câteva săptămâni mai târziu, mama a intrat în dormitor și a spus: «Ninon, nu te mai duci la școală, vom fi închiși». Și aveam lacrimi în ochi, am spus: «Nu vreau, de ce?» Nu am crezut deloc. Mi s-a spus că se va rezolva!”.

Elliott, 8 ani

„A fost cea mai urâtă zi de naștere din viața mea. Ar fi trebuit să o sărbătoresc la karting, cu prietenii mei, sâmbătă după-amiază. Mama a vrut să anuleze cu două zile înainte. Prietenul meu William a spus că mama mea este «paranoică». Pe 16 martie este ziua mea. Am făcut o petrecere cu părinții și frații mei. După tort, a fost discursul președintelui, iar fratele meu s-a certat cu părinții pentru că voia să meargă să-și vadă iubita. Sincer, a fost destul de rău.”

Primăvara 2020: „Seara, urmăream numărul de morți la televizor”

Ninon, 10 ani

„M-am plictisit, îți dai seama. Mă învârteam în cerc în camera mea. Înainte de asta mergeam cu bicicleta, mergeam în port, mă duceam cu mama la supermarket. Dar mi-a fost foarte dor de școală pentru că, punctul 1, îmi văd prietenii acolo și, punctul 2, îmi place să învăț. Îmi plăcea foarte mult de învățător. Pentru a avea o ocupaţie, mi-am făcut ordine în lucruri și am sunat-o pe prietena mea Margaux, pe video, ca să ne jucăm online. Dar uneori nu aveam semnal. Altfel, am construit o cabană în grădină cu tata.”

Thelma, 14 ani

„M-am bucurat că școala s-a oprit, pentru că anul ăsta am avut colegi foarte ciudați. Problema este că au existat multe certuri cu prietenele mele pe TikTok și Snapchat. Din moment ce nu le-am putut vedea, nu am reușit să ne împăcăm. Am început să mă plictisesc foarte mult. Am stat în camera mea, am urmărit seriale. În sufragerie, părinții mei lucrau tot timpul. Amândoi sunt avocați. Seara, îl urmăream pe ministrul Sănătății anunțând numărul morților, dar nu prea am crezut. De fapt, m-am simțit puțin departe de toate.”

Émile, 9 ani

„Ceea ce mi-a lipsit cel mai mult a fost să merg la bunici pentru zilele de naştere. Ne place să pregătim mese cu familia și verişorii mei pentru evenimente. Îmi place foarte mult să-i văd: sunt Paul, Colin, Clément, Léon, Augustin, Élise, Charlène, Camille… Ne înțelegem bine. Este important să te bucuri de familie. Aici l-am avut doar pe fratele meu mai mic, are șase ani. Uneori ne jucam împreună, dar el este enervant și a trebuit să-l suport. Nu spun că eu sunt întotdeauna bun, dar el se vaită foarte mult totuşi.”

Vara: „Bunicul a murit pe 26 iulie”

Paulin, 11 ani

„Bunicul a murit pe 26 iulie. A luat coronavirusul la casa de bătrâni, în luna mai. Se simţea mai bine, așa că ne-am gândit că se va vindeca. Tata spunea mereu: «În familie, trăim până la 90 de ani, este o tradiție!» Am plecat în vacanță la La Rochelle. Și într-o zi veneam acasă de la plajă, iar unchiul meu l-a sunat pe tatăl meu. Am luat imediat mașina, nici măcar nu mi-am dat jos costumul de baie. Nu l-am văzut deloc pe bunicul meu după prima izolare.”

Robin, 15 ani

„Vacanța de vară? A început în aprilie! Sincer să fiu, am renunțat rapid la școală. Am avut întotdeauna multe altele interesante de făcut: lecții, sport, seriale… Dar adevăratele vacanțe au început după terminarea izolării. Cursurile nu se reluaseră, dar viața socială da. Am început să ies din nou, să-mi văd prietenii, eram liberi. Ne-am simţit bine în vara asta anormală.”

Elliott, 8 ani

„Tatăl meu era foarte speriat că o să-și piardă slujba. Pentru că lucrează într-o agenție de turism. Există o mulțime de oameni care au vrut să-și recupereze banii pentru avioanele anulate. Mama mi-a spus să nu-mi fac griji. În cele din urmă nu și-a pierdut serviciul, așa că este în regulă.”

Toamna 2020: „Nu regăsesc atmosfera de la școală”

Thelma, 14 ani

„Cu o zi înainte de a începe școala, am avut un mare atac de panică. Îmi făcusem geanta, mama mi-a cumpărat hanoracul pe care îl văzusem într-un magazin. Dar nu știu, am intrat în panică. Aveam în piept un cuțit imens care mă împiedica să respir. M-am simțit puțin pierdută, aveam impresia că m-am visat iar în izolare și, în același timp, că nu s-a terminat. Am avut dreptate, nu-i așa?”

Ninon, 10 ani

„Sunt foarte fericită că mă întorc la școală. Mi-am regăsit sala de clasă, prietenele, biroul… dar nu regăsesc atmosfera. Nu avem voie să jucăm jocuri, să ne atingem, să lucrăm împreună… Și apoi, cu masca, nu este la fel. Avem impresia că mereu se petrece ceva îngrijorător.”

Iarna 2020: „Nu am mers de Crăciun la bunici”

Émile, 9 ani

„Școala nu mai este la fel. Există reguli noi tot timpul. La cantină, este foarte enervant. Trebuie să punem masca până când ajunge aperitivul, să o scoatem pentru a mânca, să o punem din nou în timp ce așteptam felul principal și la fel pentru desert. Este de-a dreptul dificil. În plus, suntem separați în timpul recreației, nu sunt cu toți prietenii mei. Tenisul de masă s-a oprit pentru că este un sport de interior. Îmi lipsește. Mai ales că nu eram foarte bun… tocmai începusem anul acesta, sper să nu-mi pierd antrenamentul.”

Elliott, 8 ani

„Nu am mers de Crăciun la bunicul și la bunica. M-a întristat. Crăciunul este frumos pentru că este la fel în fiecare an, este tradiție. Mâncăm tortul pe care l-a făcut bunica, ea face si foie gras. Anul ăsta, mama a cumpărat un tort gata făcut. În plus, este prima dată când nu mai cred în Moș Crăciun. Ei bine, anul trecut mă mai întrebam, dar acum am văzut cadourile, așa că asta e.”

Ninon, 10 ani

„Uneori mă uit la pozele de dinainte și îmi spun: «De ce nu purtam măști?» Am senzația că va fi întotdeauna așa, că virusul va fi întotdeauna aici. Nu mă mai afectează. Cum mă voi întoarce la viața normală? Voi reuşi să nu mă mai îngrijorez? În același timp, când mama mi-a spus prima dată despre izolare, am fost speriată dar, în cele din urmă, am trecut peste asta. Cel puțin mă liniștește dacă-mi spun că acum știu să reacționez.”

Citiţi şi:
Starea arhetipală de copil
Copiii spun lucruri trăsnite… și, uneori, divin inspirate

 

yogaesoteric
1 iunie 2021

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More