Când crinul văilor va înflori

După un turneu epuizant, început în ianuarie 2021, susținând concerte „ilegale” pe străzile și în piețile din majoritatea orașelor Franței, concerte întrerupte de godină și garcea (francezi), H.K. a anunțat o scurtă pauză.

Cine este H.K.?

Fiul unor imigranți algerieni, H.K. (pe numele său real Kaddour Hadadi) s-a născut la 6 septembrie 1976 în Roubaix. Este un cântăreț și scriitor cunoscut pentru activismul său, adept al mișcărilor nonviolente, adversar al „progresiștilor” demolatori de statui și edificii culturale și religioase. După cum a declarat în 2016, modelele lui sunt Mahatma Ghandi, Matrin Luther King Jr. și Papa Ioan Paul II. H.K. a devenit cunoscut, între 2005 și 2009, în cadrul grupului „Ministère des affaires populaires” (M.A.P.). În 2009, H.K. a format grupul „H.K. & Saltimbanks” și a lansat pe 31 ianuarie 2011, albumul „Citoyen du monde” (Cetățean al lumii). Piesa „On lâche rien” (Nu pierdem nimic) a devenit un marș al demonstranților și a constituit coloana sonoră a filmului „La Vie d’Adèle”. În al doilea album, „Les Temps Modernes” (mai 2012), H.K. a adus un omagiu marelui luptător din rezistență Stéphane Hessel.

În Amsterdam, se constată influența lui Jacques Brel, într-o versiune „modernă”. În 2012, H.K. a publicat primul său roman intitulat „J’écris, donc j’existe”. În 2013, a prezentat „Les Déserteurs”, unde a interpretat piese clasice ale cântecului francez (Padam Padam, Toulouse, Les P’tits Papiers, Vesoul, Le Plat Pays, L’Affiche rouge, Les Passantes, Sous le ciel de Paris, La Chanson des vieux amants) în versiunea châabi (gen muzical din Africa de Nord specific dansurilor de la nuntă). În 2014, a publicat al doilea roman „Néapolis”. În 30 noiembrie 2015, a semnat Appel des 58 (Apelul celor 58) – un manifest al cincizeci și opt de personalități franceze pentru a apăra libertatea de a manifesta în timpul stării de urgență, decretată în Franța după atacurile teroriste de la Paris. Semnatarii spun: „Aceasta este ceea ce Daesh și alții vor să interzică. Aceasta este ceea ce susținem. Declarăm că vom manifesta în timpul stării de urgență”. Pe 3 martie 2017 lansează noul album: „L’empire de papier” (Imperiul de hârtie) un tribut adus victimelor atacurilor teroriste din 13 noiembrie 2015, care cuprinde celebru cântec „Sans haine, sans armes, sans violence” (Fără ură, fără arme, fără violență). În 2018, H.K. semnează muzica pentru filmul documentar „J’ai marché jusqu’à vous – récits d’une jeunesse exilée” (Am mers până la tine – povești despre un tânăr în exil) regizat de Rachid Oujdi.

La 31 martie 2021, H.K. a lansat un nou cântec „Dis-leur que l’on s’aime, dis-leur que l’on sème” (Spune-le că ne iubim, spune-le că semănăm) ocazie cu care a lansat un emoționant mesaj.

Când crinul văilor va înflori, vom dansa împreună

Într-un moment în care școlile noastre se închid și în care restricțiile de călătorie se răspândesc în toată țara, sunt mai mult decât oricând convins de necesitatea apărării vietii culturale și sociale și de nevoia de a ne întâlni în piața publică pentru a face schimb de idei, dezbate, vorbi unul cu celălalt. Știu, de asemenea, că prezența mea la diferite întâlniri poate aduce  o mulțime de oameni și, în contextul actual, ar putea duce la neînțelegeri sau controverse pe care nu le doresc. Această mișcare nu este făcută pentru ca noi să fim împărțiți, dimpotrivă, există pentru ca noi să ne regăsim pe noi înșine, pentru ca noi să venim împreună. Deci iată-mă, îmi întrerup participarea fizică la mitinguri pentru luna următoare. Aștept cu nerăbdare să vă vedem în jurul datei de 1 mai, când înflorește crinul văii, astfel încât mai mulți dintre noi să poată dansa împreună în aer liber! Ca o promisiune, vă oferim această nouă melodie Spune-le că ne iubim, spune-le că semănăm, un clip bazat pe imagini din ultimele noastre trei luni petrecute dansând din nou. Sperăm că acest cântec va vorbi în inima ta, că îi vei vedea pe acești oameni fericiți că sunt împreună, să danseze, să trăiască, să se iubească ca surori și frați… Și că puterea imaginilor, cuvintelor și melodiilor vor vorbi de la sine. Ne vedem în curând în viața reală”.

Iată ce ne spune în ultima creație H.K.: „Spune-le că ne iubim, spune-le că semănăm. Oh, dar spune-le că ne iubim unii pe alții/ Spune-le că ne face să ne simțim bine/ Cum ar fi asta o problemă?/ Ne ținem de mâini/ Oh, dar spune-le că semănăm/ le spunem că ne face bine// De ce ar fi o problemă?/ Suntem lumea de mâine// Spune-le că așa se nasc porumbeii/ Spune-le că de aici/ începe lumea nouă/ Spune-le inimile noastre care sunt deschise/ Când lumea este izolată/ Spune-le că ne întâlnim din nou// Eliberați din cămașa de forță/ Spune-le că trupurile noastre care vibrează/ Notele noastre muzicale/ Spune-le că suntem liberi// Cu fiecare pas de dans în piața publică// Oh, dar spune-le că ne iubim/ Spune-le că ne face să ne simțim bine/ Cum ar fi asta problema?/ Ne ținem de mână/ Oh, dar spune-le că semănăm/ Spune-le că este bine pentru noi/ Cum ar fi  asta o problemă?/ Suntem lumea de mâine// Spune-le că suntem uniți/ Spune-le că suntem împreună/ Spune-le că suntem în viață// Pe acest Pământ care seamănă cu noi/ Spune-le că mergem înainte/ Că este inexorabil/ Trecerea diferențelor noastre/ În urma stelei inaccesibile/ Spune-le că inventăm/ Un alt cântec de posibilități/ Ca aceste păsări care cântă/ În dimineața devreme a unei mari seri, fericiți și rebeli// Oh, dar spune-le că ne iubim/ Spune-le că ne face să ne simțim bine/ Cum ar fi asta o problemă?/ Ne ținem de mână/ Oh, dar spune-le că semănăm/ Spune-le că împreună ne face să ne simțim bine/ Cum ar fi asta o problema ?”.

Citiți și:
Românul de Nobel alungat din ţară pentru că a îndrăznit să critice sistemul medical: «Bolile morale ne macină»
Revendic dreptul de a pătimi și de a muri pentru Adevăr!
Dan Puric: „Când venea dușmanul în România și vedea atâtea cozi de topor, lăsa toporul jos, că el era obișnuit cu o rezistență. Altfel, am fi dispărut demult”

 

yogaesoteric
29 ianuarie 2022

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More