Eurobarometru: 53% dintre români susțin că „virusurile au fost produse în laboratoarele guvernamentale pentru a ne controla libertatea”

Uniunea Europeană a realizat un studiu în care a pus în paralel întrebări de cultură generală și întrebări referitoare la subiecte controversate: crearea în laborator a virusului covid sau existența unui tratament împotriva cancerului. Deși intenția din spatele asocierii este evident una manipulatoare, rezultatele sunt totuși interesante, oferindu-ne o imagine asupra gradului de acceptare în rândul populației diferitelor țări a versiunii oficiale cu privire la subiecte controversate.

Analiza sociologică studiază felul în care este privită știința și tehnologia în statele membre și în câteva alte state din afara spațiului european.

Eurobarometrul „cunoștințele și atitudinile cetățenilor europeni față de știință și tehnologie”, ne arată neîncrezători în știință și cei mai slabi din Europa la cultură generală.

Conform analizei întinse pe mai mult de 300 de pagini, în 13 state membre ale UE majoritatea respondenților au spus că este fals că „Virusurile au fost produse în laboratoarele guvernamentale pentru a ne controla libertatea”. Este vorba de Țările de Jos (84%), Danemarca (83%), Suedia (75%), Belgia (74%), Irlanda (73%) și Germania (70%).

53% dintre români susțin însă contrariu. Sunt urmați de ciprioți și bulgari (52%).

Există cinci state membre ale UE în care cel puțin trei sferturi dintre respondenți spun că este falsă afirmația că ar exista un remediu pentru cancer, dar că acesta este ascuns publicului din cauza unor interese comerciale: Danemarca și Suedia (ambele 83%), Finlanda (78%), Belgia (76%) și Țările de Jos (75%), arată studiul.

Țările în care cei mai puțini respondenți spun că este fals că un remediu pentru cancer există, dar este ascuns publicului din cauza intereselor comerciale, sunt Bulgaria (22%), Cipru (27%), Grecia (29%) și România (34%). Media UE este de 56%.

Sondajul a inclus și 11 întrebări test de cultură generală – în medie, aproximativ 24% dintre respondenți au răspuns corect la mai mult de opt din 11 întrebări, peste jumătate (56%) oferă între cinci și opt răspunsuri corecte și aproximativ unul din cinci (20%) sunt capabili să ofere mai puțin de cinci răspunsuri corecte.

Respondenții capabili să dea mai mult de opt răspunsuri corecte au fost cei din Luxemburg (46%), Belgia și Suedia (ambele 44%), Irlanda și Finlanda (ambele 41%), Danemarca, Țările de Jos și Germania (toți 39%).

Țările în care respondenții au dat mai puțin de cinci răspunsuri corecte sunt Bulgaria (56%), România (47%) și Cipru (42%).

Mai mult de jumătate dintre respondenții din fiecare țară din UE cred că explorarea spațiului va avea un efect benefic asupra vieții în următorii 20 de ani. Și aici românii au o poziție în opoziție cu majoritatea statelor europene: doar 16% dintre români consideră că explorarea spațiului are un efect benefic asupra vieții.

Citiți și:
Secvențierea genomului SARS-Cov-2 arată că virusul a fost „aproape sigur” creat în laborator
Fact-checkerii, puși „într-o postură jenantă” după răsturnarea de situație privind teoria scurgerii virusului SARS-CoV-2 din laborator

 

yogaesoteric
2 martie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More