Există și efecte benefice ale închiderii sociale datorate Covid-19

 

În timp ce blocajele globale pentru pandemia Covid-19 au avut ramificații de amploare, nu toate efectele secundare au fost nefaste. Două consecinţe interesante observate de medicii din întreaga lume sunt reducerea dramatică a nașterilor premature și a sindromului de moarte subită a sugarului (SIDS).

După cum explică Decan Herald: “Aproximativ 1 din 10 copii din SUA se nasc prematur. Sarcina durează de obicei aproximativ 40 de săptămâni și orice naștere înainte de 37 de săptămâni este considerată prematură. Costurile pentru copii și familiile lor – financiar, emoțional și cu efecte de sănătate pe termen lung – pot fi mari. Conform Centrului de Control și Prevenire a Bolilor (CDC), bebelușii născuți prematur, în special înainte de 32 de săptămâni, prezintă un risc mai mare de probleme de vedere și auz, de paralizie cerebrală și deces. Cel mai bun mod de a evita aceste costuri ar fi să fie prevenite în primul rând nașterile timpurii.“

Curios, în lunile martie și aprilie ale acestui an, în timp ce cea mai mare parte a lumii a aplicat ordinele de izolare la domiciliu mai mult sau mai puțin strictă, nașterile premature au scăzut cu 90% în Danemarca, cu 73% în Irlanda, și aproape la jumătate în Canada. De asemenea, au fost raportate reduceri neobișnuite în alte țări, inclusiv în Australia, Olanda și SUA, Spitalul pentru Copii Vanderbilt din Nashville, Tennessee, de exemplu, a avut cu aproximativ 20% mai puține nașteri premature decât este tipic pentru luna martie.

Oare de ce s-a petrecut aceasta?

Încă nu se știe de ce rata natalității premature a scăzut atât de dramatic. Medicii care discută problema pe rețelele de socializare cu asociații lor, au invocat posibilitatea ca aceasta să se petreacă din cauza faptului că femeile însărcinate au avut mai multă odihnă și mai puțin stres de muncă. În timp ce se poate spune cu greu că pandemia ar fi adus o reducere generală a stresului – dimpotrivă – femeile însărcinate s-ar fi putut simți mai mult sprijinite din partea membrilor familiei. Poate că au dormit mai mult. Rămânând acasă, poate au fost, de asemenea, protejate împotriva infecțiilor în general, ceea ce a scăzut riscul de complicații ale sarcinii. Alte posibilități includ o reducere semnificativă a poluării aerului.

Ar putea fi legată de mai puține vaccinuri administrate mamelor

Un factor care nu a fost abordat în mod deschis este reducerea vaccinărilor materne. Este rezonabil să presupunem că este posibil ca mulți să nu fi primit vaccinări de rutină, pentru simplul fapt că programările medicale care nu sunt de urgență au fost, în multe domenii, în anumite perioade de timp, anulate. Oficialii din domeniul sănătății și-au exprimat îngrijorarea cu privire la scăderea ratelor de vaccinare la copii în timpul pandemiei, astfel încât este probabil (dar nu este confirmat) ca și ratele de vaccinare maternă să fi scăzut. În California, de exemplu, ratele de imunizare la copii au scăzut cu 40% în săptămânile de la intrarea în vigoare a primelor ordine de blocare. În timp ce dovezile științifice sunt departe de a fi concludente, unele studii sugerează că vaccinările materne ar putea crește riscul nașterii premature. Un astfel de studiu, publicat în revista Pharmacy World & Science în 2007, a descoperit că s-a ridicat riscul de la 4% la 25% sau 14% în medie.

Scăderea ratei mortalității infantile pe timpul blocării Covid

Un articol apărut pe Koren Wellness evidențiază și o altă tendință curioasă. Conform unui studiu  realizat de Amy Becker și Mark Blaxill, publicat în Health Choice pe 18 iunie 2020, rata de deces în rândul copiilor sub 18 ani din SUA a scăzut în mod misterios în timpul blocajelor, de la o medie de 700 pe săptămână la mai puțin de 500 pe săptămână în lunile aprilie și mai.

Koren Wellness aduce în atenție posibilitatea ca ratele de vaccinare reduse să fi jucat un rol în reducerea numărului de sugari care mor din cauza SIDS: ,,Sindromul de moarte subită a sugarului (SIDS) este moartea subită și inexplicabilă a unui copil sub 1 an. Este principala cauză de deces pentru bebelușii între 1 și 12 luni, potrivit Institutului Național de Sănătate și Dezvoltare Umană a Copilului. Poate cea mai concludentă dovadă a legăturii dintre moartea subită la sugari și vaccinare a fost observată în Japonia. În Japonia, între 1970 și 1974, 37 de sugari au murit după vaccinările DPT. Medici alarmați dintr-o prefectură au boicotat vaccinul. Boicotul s-a răspândit în toată țara. Guvernul japonez a decretat că vârsta minimă pentru vaccinare urma să fie modificată de la programul de vaccinare american (2, 4, 6 și 12 luni) la 2 ani.”

Vaccinarea infantilă crește rata deceselor la sugari

În mod remarcabil, după ce s-au interzis vaccinările pentru copii sub vârsta de 2 ani în Japonia, SIDS a dispărut practic. În anii care au urmat, Japonia a devenit cunoscută pentru faptul că are cea mai mică rată de deces la copii. În schimb, Statele Unite au cea mai mare rată a mortalității infantile – și cea mai mare rată de vaccinare. Dacă vaccinările pentru sugari îmbunătățesc sănătatea și salvează vieți, de ce statisticile noastre nu acceptă astfel de afirmații?

,,Au murit mai puțini copii, deoarece părinții sar peste vaccinurile de rutină din copilărie? Dacă se salvează vieți în timpul pandemiei, datorită nevaccinării, aceasta este o întrebare care are nevoie urgentă de răspuns…”

Becker și Blaxill notează, de asemenea, că: „O schimbare foarte clară, care a primit publicitate, este că oficialii de sănătate publică deplâng scăderea accentuată a vaccinărilor pentru copii, deoarece părinții nu își duc sugarii în cabinetele de pediatrie pentru controalele lor obișnuite. În numărul din 15 mai al Raportului săptămânal al Morbidității și Mortalității CDC (MMWR), un grup de autori de la CDC au raportat o scădere accentuată a comenzilor furnizorilor pentru vaccinuri, precum și o scădere a dozelor de vaccin pediatrice administrate. Aceste scăderi au început la începutul lunii martie, în timp ce decesele bebelușilor au început să scadă… Au murit mai puțini copii, deoarece părinții sar peste vaccinurile de rutină din copilărie.”

Strategiile simple pot îmbunătăți sănătatea sugarului

Va fi interesant să vedem ce concluzii pot fi trase mai târziu, odată ce vom avea mai multe date și statistici, dar dacă vaccinările la sugari au un efect dăunător și cresc riscul de deces, scăderea dramatică a SIDS și nașterea prematură în timpul pandemiei sunt destul de semnificative. În afară de luarea în considerare a impactului nefast potențial al vaccinărilor de rutină, o altă strategie simplă care poate avea un impact major este nivelul de vitamina D al mamei în timpul sarcinii. Optimizarea vitaminei D în timpul sarcinii este unul dintre cele mai importante aspecte pe care le poți face pentru sănătatea copilului tău. Când un copil se naște cu deficit de vitamina D, sănătatea lui poate fi afectată semnificativ. Vitamina D este, de asemenea, foarte importantă în reducerea riscului infectării cu Covid-19.

Citiţi şi:

Mortalitatea infantilă este mai mare în ţările în care copiilor li se administrează mai multe vaccinuri 
De la 11 vaccinuri pentru copii în 1986, s-a ajuns la 53 în 2017, în SUA

 

yogaesoteric
28 octombrie 2020


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More