Nodul Nord in Rac

de Rodica Purniche

Punctul vulnerabil al nativilor cu Nodul Nord în Rac este nevoia lor de a controla situaţii sau oameni. Dacă urmăresc să-şi asume răspunderea pentru anumite momente din viaţa celorlalţi fără să li se ceară acest lucru, atunci ei vor proceda incorect, căci vor uzurpa responsabilitatea altora. Adevărata împlinire de care au nevoie este să recunoască în interiorul lor imensa contribuţie care le este specifică: aceea de a-i hrăni pe ceilalţi, aceea de a-i susţine la modul real matern. Ceea ce-şi doresc aceşti nativi este să deţină permanent un control absolut asupra fiecărui domeniu al vieţii lor. Nevoia de a crede că pot orice este imensă. Dar, pentru a-şi atinge acest scop, trebuie să-şi conştientizeze sentimentele şi starea de insecuritate, fiindcă astfel ei nu-şi mai ascund sau nu-şi mai reprimă emoţiile. Totodată, îşi vor dezvolta capacitatea de a percepe şi sentimentele celorlalţi.

Nativii cu Nodul Nord în Rac au darul de a-i hrăni pe ceilalţi şi de a le oferi susţinere, de aceea, orice activitate care le dă posibilitatea să hrănească (fizic, afectiv sau mental) reprezintă pentru ei o bucurie. Opţiunile lor profesionale includ ocupaţii legate de alimentaţie (restaurante, hoteluri, moteluri, case de vacanţă, comerţ public în alimentaţie sau meserii în industria alimentară, în special produse lactate etc.), reparaţii de locuinţe şi activităţile casnice. De asemenea, ei se descurcă foarte bine în vânzări şi investiţii imobiliare şi deţin un simţ sigur şi exact al afacerilor, alături de o excelentă capacitate pentru tranzacţii şi negocieri abile. Ei ştiu instinctiv ce trebuie să facă şi cum să obţină succesul în afaceri.

De dragul atingerii unui scop important, aceşti nativi vor face sacrificii deosebite. Pot munci din greu fără să se plângă, lăsând deoparte plăcerile personale şi amânând relaxarea. Mai mult, ei vor urmări direct orice activitate, ca totul să fie bine realizat, indiferent de efortul necesar, deoarece sunt maeştri în a realiza obiective. Talentul acesta ţine în aşa măsură de înzestrările înnăscute, încât aproape că este subconştient. În absenţa unui scop care să-i mobilizeze, e posibil ca înzestrările lor naturale să degenereze în dorinţa de a deţine controlul asupra celorlalţi.

Nativii cu Nodul Nord în Rac au tendinţa de a lua totul foarte în serios. Având o atitudine serioasă, ei îi fac pe ceilalţi să creadă că sunt inabordabili. Cel mai profund dar al lor este să se apropie de oameni, de aceea trebuie să fie lucizi şi să lase deoparte atitudinea semeaţă care îi ţine pe toţi la distanţă. Nativii cu Nodul Nord în Rac au o sensibilitate fluctuantă faţă de sentimente: sunt fie hipersensibili, fie total insensibili. Dacă vor deveni conştienţi de legătura lor emoţională cu ceilalţi, vor vorbi sau se vor comporta fără să rănească pe nimeni şi vor evita astfel situaţiile în care îşi pot răni, până la urmă, propriile sentimente.
Sunt oameni practici şi dispuşi să muncească din greu, au un instinct sigur şi un talent înnăscut pentru a organiza totul, în aşa fel încât să realizeze un obiectiv de amploare. Le este dificil să accepte vreun ajutor, deoarece cred că ceilalţi nu cuprind cu privirea tabloul de ansamblu. Aceşti nativi au de învăţat că nimeni nu poate vedea toate posibilităţile şi că viaţa ar putea fi mult mai uşoară dacă ei ar ţine cont de opiniile altora, înainte de a începe să acţioneze.

Indiferent de rolul pe care îl joacă (şef, iubit, angajat, prieten etc.), nativii cu Nodul Nord în Rac sunt, în foarte mare măsură, oameni de nădejde – îşi ţin întotdeauna cuvântul şi-şi respectă angajamentele. Ei se mândresc cu devoţiunea lor neclintită faţă de răspunderile asumate, dar fac un ataşament extrem faţă de angajamentele pe care şi le asumă chiar şi atunci când nu e necesar sau le respectă chiar şi după ce ele nu mai sunt oportune. De asemenea, îşi sacrifică grija faţă de propria persoană şi desconsideră propriile trebuinţe numai pentru a onora o promisiune.

Ideea de a-şi ţine cuvântul este bună, dar ataşamentul faţă de această idee poate să-i facă să piardă legătura cu trăirile lor interioare şi cu experienţe împlinitoare în plan emoţional, care îi ajută să evolueze. Nativii cu Nodul Nord în Rac dovedesc o pasionalitate controlată şi un extraordinar autocontrol. Relaţiile cu mare forţă emoţională reprezintă o provocare imensă şi, la nivel ultim, ele pot să-i elibereze.
Când aceşti nativi interacţionează cu cineva care le stimulează pasiunea, impulsurile lor primare se activează şi tind să preia conducerea. Deoarece au fost suprimate, ele par acum copleşitoare ca intensitate. Practic, nativii cu Nodul Nord în Rac se tem cel mai mult exact de ceea ce-şi doresc. Nimic altceva din această viaţă nu-i poate împlini cu adevărat. Pasiunea poate fi cea mai mare sursă de durere şi frustrare pentru ei, dar şi acea provocare care să-i ducă dincolo de limitările pe care şi le-au impus şi să-i vindece de barierele dureroase pe care le-au ridicat între ei şi ceilalţi.

Aceşti nativi trebuie să se concentreze asupra propriilor lor resurse care înseamnă certitudinea de „a fi“, ceea ce este esenţial pentru ei, ca să realizeze o comuniune profundă, autentică. Din interiorul acestei certitudini se pot aventura în afară să interacţioneze liniştiţi cu ceilalţi. Dacă energia celorlalţi devine prea intensă sau creează o dispersie, se pot retrage în ei înşişi. Dar, dacă ei nu sunt siguri de resursele lor, ei se pot identifica, în mod greşit, cu resursele celorlalţi oameni, urmărind să-i ţină sub control ca să asigure stabilitatea relaţiei. Dacă nativii cu Nodul Nord în Rac sunt în contact cu „căminul“ propriu (propriul corp), atunci ei se simt mult mai bine în preajma altor oameni.

În relaţiile apropiate, aceşti nativi au tendinţa să-şi ascundă, faţă de alţii, sentimentele, ceea ce-i împiedică să creeze intimitatea pe care o caută şi relaţiile care să le aducă împlinire. Pentru nativii cu Nodul Nord în Rac, tendinţa de a ţine lucrurile sub control este capcana majoră în relaţiile lor apropiate. Ea a devenit un automatism atât de profund înrădăcinat, încât ei nici nu-şi dau seama că o au. Urmărind să dirijeze comportarea celuilalt şi fiind foarte flexibili, ei calculează întotdeauna doi paşi în avans. De exemplu, dacă  percep că fiinţa apropiată se simte „prizonier“ şi vrea să rupă relaţia, e posibil să-şi ia o vacanţă pentru a-i da celuilalt mai mult spaţiu, astfel ca el să nu plece. Ei sunt dispuşi să-şi sacrifice propriile sentimente în mod exagerat ca să-i menţină pe cei din jur satisfăcuţi şi „sub control“.

Deşi semenii îi percep ca fiind insensibili, aceşti nativi sunt, de fapt, extrem de sensibili atât faţă de emoţiile lor cât şi faţă de emoţiile celorlalţi pe care nu ştiu să le stăpânească. Până când nu-şi vor forma un sistem care să folosească legăturile emoţionale dintre ei şi ceilalţi cu încredere şi uşurinţă, reacţia lor automată va fi să ţină sub control fie fiinţa altora, fie propria lor fiinţă, considerând că aşa elimină problema emoţiilor copleşitoare.

Datorită obişnuinţei de a-şi asuma răspunderi, aceşti nativi se cred răspunzători pentru sentimentele celorlalţi, motiv pentru care, încă o dată, îşi suprimă emoţiile, pentru a nu-l supăra pe celălalt. De fapt, ei nu fac nimănui o favoare, însă tăinuirea sentimentelor împiedică însănătoşirea deplină a situaţiei. Aceasta au de învăţat nativii cu Nodul Nord în Rac: să nu-şi suprime sentimentele doar pentru a fi pe placul altuia. Ceea ce-şi doresc nativii cu Nodul Nord în Rac în relaţiile lor este să se simtă în siguranţă şi să ştie că sunt iubiţi pentru ceea ce sunt. Dar ei fac acest lucru aproape imposibil, fiindcă, de vreme ce nu se dezvăluie pe ei înşişi, cum ar putea ceilalţi să-i cunoască şi să-i iubească? Cea mai mare provocare pentru ei este să accepte că sunt vulnerabili.

Lor le este atât de teamă să-şi recunoască sentimentele, încât le este greu să-i lase pe ceilalţi să le fie mai apropiaţi. Ei nu vor să fie răniţi. Teama de a fi rănit este mult mai gravă decât trăirea reală a unui sentiment intens. Nativii cu Nodul Nord în Rac fug de sentimentele lor, fiindcă nu le sunt familiare dar, pe măsură ce obişnuiesc să şi le comunice, descoperă o neaşteptată profunzime în viaţa lor interioară. Nativii cu Nodul Nord în Rac se tem că vor fi copleşiţi de sentimente şi că vor pierde astfel controlul. Chiar dacă s-ar întâmpla să fie „duşi“ într-o direcţie greşită, ei pot întotdeauna să scape prin simpla aplicare a capacităţii lor înnăscute de a-şi asuma răspunderi.

Este bine  ca  nativii cu Nodul Nord în Rac să fie ceea ce sunt ei cu adevărat şi nu ceea ce este „social acceptabil“. Ei au de învăţat că, dacă nu-şi comunică sentimentele şi dacă nu acţionează pe baza lor, nu va mai exista o „altă ocazie“. Emoţiile trebuie recunoscute în momentul în care apar, iar ei nu trebuie să se judece deloc critic dacă acţionează în conformitate cu ele. Pentru ei, autenticitatea reprezintă singura cale corectă.
Atunci când ceilalţi sunt stresaţi, aspectul de „tată dominator“ al nativului cu Nodul Nord în Rac are tendinţa de a-i spune celuilalt ce să facă pentru a-şi elimina emoţiile negative. Ei desconsideră sentimentele celorlalţi şi le desconsideră şi pe ale lor, fapt care îi face pe oameni să se simtă neînţeleşi. Nativii cu Nodul Nord în Rac trebuie să-şi amplifice empatia, ascultându-i pe ceilalţi şi înţelegându-i suferinţa, aşa cum o mamă  îşi înţelege copilul; apoi pot să ofere sugestii practice care vor fi utile.

Aceşti oameni sunt aici pentru a se îngriji de trebuinţele altora, dacă o fac, ei vor evolua şi vor dobândi siguranţă. Dacă se opresc din drum şi îi ajută pe alţii, atunci, automat, îşi vor satisface şi propriile trebuinţe. Ei sunt hrăniţi şi împliniţi pe măsură ce-i hrănesc pe ceilalţi.
Pentru a se simţi în siguranţă, nativii cu Nodul Nord în Rac trebuie să fie mereu preocupaţi de un proces şi nu de un scop. Acest fapt va elimina posibilitatea ca ei să abuzeze de oameni, să-i exploateze sau să-i rănească emoţional. Dacă, uneori, se activează tendinţa lor de a ţine totul sub control, sau tendinţe mentale excesive, să-şi aducă aminte că acestea sunt tot atâtea surse de suferinţă.
 
Fragment din lucrarea Nodurile lunare

Citiţi şi:

Caracteristicile zodiei RAC
Nodurile lunare. Axa cea tainică de evoluţie a dragonului

yogaesoteric
29 ianuarie 2010

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More