Personificarea adecvată a energiilor subtile în tradiția tantrică (I)
În tradiţia spirituală orientală, prezentarea energiilor polare (lunar – solar, feminin – masculin) la nivelul fiecărui centru de forţă (chakra) al ființei umane este realizată, într-un mod mult mai accesibil și mai ușor de înţeles, apelând la personificarea lor. Energia de polaritate feminină, lunară, receptivă (Yin) este exprimată prin calitățile unei zeiţe (Devi), care este contrapartea zeului corespondent al aceleiași chakra, ce reprezintă, la rândul său, aspectul masculin, solar, emisiv (Yang).
Întotdeauna, aceste zeități polare prezintă mai multe brațe, iar mâinile lor ţin obiecte simbolice, cu semnificații precise ce indică calități specifice ale energiei corespondente respectivului centrului de forță, chakra. Braţul este simbolul forței, al puterii, al ajutorului acordat, al protecției și al darurilor divine oferite. Conform misticului creştin Dionisie Pseudo-Areopagitul, umerii, brațele și mâinile reprezintă puterea de a face, de a acționa şi de a oferi. În hieroglifele egiptene, brațul este principalul simbol al acțiunii. Multitudinea de braţe prezente în iconografia orientală indică într-un mod original omnipotența și omnisciența pe care o conferă rezonanţa ocultă cu sferele lor gigantice de forţă.
Personificarea acestor focare nesfârşite de energie existente în Macrocosmos ajută aspirantul spiritual să intre mai uşor în stare de rezonanță ocultă cu aceste energii, pornind de la o imagine simbolică, asupra căreia el meditează în mod sistematic.
Să vedem în continuare care sunt perechile polare ale zeităților pe fiecare chakra în parte, pornind de la muladhara chakra și până la ajna chakra, și cum sunt ele reprezentate în mod tradițional, apelând la simboluri specifice, care descriu în mod precis calitățile și caracteristicile specifice ale energiilor la nivelul fiecărui centru subtil de forţă (chakra).
Brahma și Dakini Shakti (muladhara chakra)
• Forța masculină guvernatoare – Brahma sau Principiul creator universal.
• Forța feminină esențială – Dakini Shakti.
Brahma este Forţa divină esențială ce creează Manifestarea, iar în cadrul Trinității hinduse reprezintă Principiul creator. El este primul mare zeu din trinitatea orientală: Brahma (Creatorul) – Vishnu (Păstrătorul) – Shiva (Distrugătorul) și reprezintă forţa masculină esențială, guvernatoare la nivelul primei chakra. Zeul Indra și Ganesha simbolizează anumite aspecte specifice centrului de forţă muladhara chakra, care totodată sunt cuprinse în conştiinţa cosmică a lui Brahma.
În reprezentarea sa simbolică, Brahma are patru brațe și patru capete ce simbolizează faptul că el poate să privească simultan către toate cele patru puncte cardinale (muladhara chakra are patru petale sau spițe energetice).
Fiecare cap al lui Brahma simbolizează unul din următoarele patru aspecte ale conştiinţei umane:
a) Individualitatea fizică – trupul, precum și nevoile trupeşti, cum ar fi: hrană, adăpost, mișcare, somn și activitate sexuală. Individualitatea fizică este simbolizată de elementul pământ, materia fizică şi aspectul matern.
b) Eul rațional – intelectul, logica limitatoare şi condiționată, puterea rațiunii.
c) Eul emoţional – tendințele lăuntrice emoționale, reacţii afective, sentimente care sunt într-o permanentă modificare în fiinţa umană.
d) Sinele intuitiv – aspectul elevat al ființei sau vocea lăuntrică ce trezește conştiinţa superioară a fiecărui om.
În cele două mâini stângi, Brahma ţine simbolic o floare de lotus și texte esoterice tradiţionale, care conțin cunoştinţele esențiale referitoare la întreaga Creație. Dacă este invocat cu o sinceră fervoare de către aspirantul spiritual, Brahma îi oferă acestuia, plin de iubire, toată această cunoaştere dumnezeiască.
Într-una din mâinile din dreapta, Brahma ţine un vas plin cu prețiosul elixir al vieţii (amrita, nectarul divin sau ambrozia zeilor). A patra mână a sa se află ridicată în mudra neînfricării (bhairava mudra), care alungă toate fricile.
Brahma se manifestă în mod special în intervalul de o oră și 36 de minute care precede Răsăritul, cunoscut sub numele de Brahma muhurta (timpul lui Brahma), în care conştiinţa sa poate fi percepută cu mai mare ușurință și este indicat ca un moment deosebit pentru a medita. Dacă, mai ales atunci, ne gândim la El cu o mare intensitate, fiinţa noastră va fi cuprinsă gradat de o stare profundă de linişte şi pace lăuntrică. Brahma, în calitatea sa de Creator veşnic și atotpăzitor, înlătură toate temerile, neliniştile şi angoasele legate de orice început al unei acţiuni din planul fizic.
Dakini Shakti – reprezintă energia feminină specifică primei chakra, care conține în Ea însăși forțele principale ale Creației, reunite într-un tot armonios la nivelul lui muladhara chakra.
În reprezentările simbolice, pielea lui Dakini Shakti este de culoare roz, iar ea este înveşmântată într-un sari roșu.
Muladhara chakra este temelia indispensabilă sau procesul de amorsare şi de menţinere a oricărei creaţii. Analogic vorbind, ea poate fi asimilată cu sursa de putere sau astfel spus cu energia electrică dintr-un aparat de radio. Fără această sursă indispensabilă, funcționarea aparatului nostru de radio devine imposibilă. Prin urmare, premisa de bază a oricărei acţiuni creatoare se află întotdeauna la nivelul lui muladhara chakra și se manifestă sub forma energiei latente, colosale Kundalini Shakti, care poate fi trezită și dinamizată în fiinţa yoghinului în anumite condiții.
Într-una din mâinile sale stângi Dakini Shakti ține un trident care simbolizează cele trei nadi-uri principale: Ida, Sushumna și Pingala, reunite la nivelul lui muladhara chakra. Craniul din cealaltă mână stângă simbolizează depăşirea sau transcenderea planului grosier inferior. Atunci când energia Kundalini Shakti este trezită și ascensionează către zona creștetului capului (sahasrara), conştiinţa superioară sau spiritul ființei umane evadează din cochilia grosieră și iluzorie a lumii fizice, pentru a se identifica cu Realitatea Supremă sau Absolutul Dumnezeiesc.
În mâinile din partea dreaptă Dakini Shakti ţine o sabie și un scut care simbolizează protecţia oferită aspirantului spiritual la nivelul lumii fizice. Aceste două instrumente simbolice ale lui Dakini Shakti îi conferă fiinţei umane forța necesară care îi permite să depăşească greutățile sau dificultăţile de tot felul, pentru a înlătura diferitele obstacole inerente vieții din planul fizic, material.
Citiţi a doua parte a articolului
Extras din cartea Tantra Yoga. Calea tradiţională esoterică a Indiei ce face cu putinţă trezirea gradată în universul fiinţei umane pline de aspiraţiei a extazului amoros, publicată la Editura Shambala, tipărită la Ganesha Publishing House.
Citiţi şi:
Tantra sau Arta Extazului Amoros
Femeile excepţionale, în care starea de SHAKTI s-a trezit pe deplin, manifestă în felurite moduri frumuseţea enigmatică a lui MAHA SHAKTI
Aforisme despre transfigurare
yogaesoteric
31 martie 2021