Posturile yoga sunt de două ori mai eficiente pentru ameliorarea durerilor de spate comparativ cu exercițiile fizice

Durerile de spate sunt unul dintre cele mai dificile tipuri de durere cu care ne putem confrunta. Chiar și durerea ușoară a spatelui ne poate restricționa mișcările dramatic, iar durerea puternică a zonei lombare chiar ne poate face să nu ne mai putem ridica din pat.

Unii oameni spun că analgezicele nu funcționează pentru ameliorarea durerilor de spate, în timp ce aceia care sunt conștienți de efectele nefaste ale acestor medicamente preferă să le evite cu totul. Acest fapt îi determină pe mulți oameni să se orienteze spre practica unor exerciții fizice care pot atenua durerile de spate. Deși acestea îi pot ajuta temporar, un studiu publicat de Biblioteca Cochrane online a dezvăluit că există o soluție mult mai bună: posturile yoga.

Autorii au constatat că practica yoga este de fapt de două ori mai eficientă în ameliorarea durerilor de spate comparativ cu exercițiile fizice tradiționale pentru aceste afecțiuni. De asemenea, cercetătorii au constatat că yoga a contribuit la îmbunătățirea condiției fizice generale și a calității vieții persoanelor care suferă de dureri de spate. Exercițiile de respirație și posturile yoga practicate de cei afectați nu numai că i-au salvat de agonia durerilor de spate, ci chiar le-au și îmbunătățit mobilitatea. Acest aspect este deosebit de util pentru cei care suferă de dureri cronice de spate ce durează mai mult de trei luni și apoi se tot repetă.

Studiul a fost realizat de cercetători de la Universitatea din Maryland, SUA, care au analizat datele din 12 studii clinice la care au participat în total peste 1.000 de persoane. Subiecții aveau vârste cuprinse între 34 și 48 de ani. Un grup a participat la cursuri de yoga cu o durată între 45 și 90 de minute, nu mai des decât de două ori pe săptămână. Ei au realizat posturi yoga care sunt recunoscute pentru efectele de ameliorare a durerilor de spate, sub instrucțiunile practicanților cu experiență. Acești oameni au fost apoi comparați cu cei care au făcut exerciții fizice tradiționale specifice pentru spate și cu cei care nu au avut niciun fel de activitate de acest gen.

La șase luni de la finalizarea studiilor, cei care au participat la cursurile de yoga au fost de două ori mai predispuși să observe îmbunătățiri clinice în starea lor, decât cei din celelalte grupuri. Subiecții care au făcut yoga au văzut, de asemenea, o îmbunătățire cu 26% a calității vieții în general.

Numeroase studii susțin eficiența practicii yoga pentru ameliorarea durerilor de spate

Într-un alt studiu, cercetători din Seattle au examinat 101 adulți care au suferit de dureri de spate și i-au împărțit în trei grupuri. Un grup a practicat un tip blând de yoga cunoscut sub numele de viniyoga, timp de 75 de minute pe săptămână. Al doilea grup a participat la cursuri de exerciții fizice standard, în timp ce al treilea grup a citit o carte despre durerile de spate.

Cercetătorii au folosit scala de handicap Roland pentru a evalua participanții. 68% dintre cei din grupul care practica yoga au crescut cu două puncte sau mai mult pe această scară. La fel s-a petrecut numai cu 63% dintre persoanele din grupul de exerciții și cu 47% dintre cei din grupul care a citit cartea.

În acest studiu, persoanele care au practicat yoga au avut nevoie de considerabil mai puține medicamente pentru durere. După 12 săptămâni, procentul acestui grup care a avut nevoie de medicamente a scăzut de la 60% la 21%. Grupul de exerciții a observat o scădere minimă a necesității de medicamente pentru durere, în timp ce grupul care a citit doar cartea a observat de fapt o creștere a celor care au nevoie de medicamente pentru durere de la 50% la 59%.

Chiar și numai din perspectiva efectelor de a reduce nevoia oamenilor de analgezice face ca yoga să merite din plin să fie practicată, în special de cei care s-au resemnat să sufere pur și simplu din cauza durerii, deoarece refuză să ia aceste medicamente periculoase. Atenție! Mai ales pentru aceste situații, este vital să vă înscrieți la cursuri de yoga susținute de instructori experimentați, așa cum sunt cei de la cursurile de yoga MISA.

Remedii naturale pentru durerile de spate

Medicamentele nocive antiinflamatoare pot fi înlocuite cu succes cu preparate pe bază de plante pe care le găsiți la magazinele specializate. De asemenea, este necesar să vă îmbunătățiți alimentația, incluzând alimente regenerante precum produsele apicole și spirulina, dar și grăsimi sănătoase, precum acizii omega-3, care se regăsesc inclusiv în semințele de chia, nuci, semințe de in.

Deoarece durerile de spate sunt cea mai frecventă cauză a dizabilității de a munci temporar, iar americanii, de exemplu, cheltuiesc anual 50 de miliarde de dolari pentru tratarea acestor dureri, putem spera că din ce în ce mai mulți medici vor începe să sugereze practica yoga pacienților cu dureri de spate, în loc să le prescrie analgezice alopate, care de multe ori nu funcționează și chiar dăunează sănătății.

Citiţi şi:
10 remedii naturiste pentru durerile de spate
Remedii yoghine simple pentru durerile de spate ce sunt cauzate de statul îndelung pe scaun

 

yogaesoteric
17 septembrie 2021

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More