Descoperire arheologică. Cetatea Veche din Sântana, de patru ori mai mare decât cetatea grecească Troia

 

O echipă mixtă de arheologi români şi germani au descoperit o fortificaţie din epoca bronzului, veche de peste 3.500 de ani, care se întinde pe 90 de hectare. Cetatea Veche, cum a fost denumită de arheologii care se ocupă de săpături, a fost descoperită pe raza localităţii Sântana (judeţul Arad).

Primele săpături pe acest loc au fost făcute în 2009. În ultimii doi ani, arheologii au intensificat cercetările şi au scos la suprafaţă descoperiri uriaşe, scrie Aradon.ro.

Lucrările arheologice beneficiază de finanţare din partea landului Hesse, din Germania.

Rüdiger Krause este profesor la Universitatea Goethe din Frankfurt şi este cel care a pus bazele acestor săpături. Alături de el l-a luat pe profesorul Florin Gogâltan, de la Institutul de Arheologie şi Istorie a Artei al Academiei Române, din Cluj-Napoca. Cei doi, alături de echipele lor, au ajuns la concluzia că Cetatea Veche din Sântana a fost ridicată în secolul XIV înainte de Hristos, respectiv cu aproximativ 3.400 de ani în urmă, scrie Aradon.ro.

Profesorul german a vorbit despre importanţa descoperirilor de la Sântana. „Cetatea de la Sântana este una dintre cele mai mari fortificaţii realizate în perioada menţionată. Scopul nostru este să aflăm de ce a fost realizată această fortificaţie, de ce a fost nevoie de o asemenea construcţie”, a mai spus profesorul din Germania, pentru sursa citată.

Dar descoperirile realizate la Sântana indică faptul că Troia era chiar foarte mică faţă de cetatea de la Sântana. „Troia avea o suprafaţă de 29 de hectare, Cetatea de la Sântana are nu mai puţin de 89 de hectare. Clădirile din Troia au fost realizate din piatră. La Sântana, construcţiile au fost realizate din lut şi lemn, semn că civilizaţia era mai dezvoltată şi se adapta la materialele de construcţie de care dispunea. Cetatea de la Sântana a fost împrejmuită cu şanţuri de apărare adânci de peste patru metri, dar şi cu valuri de pământ de peste 20 de metri. Ne aflăm în faţa uneia dintre cele mai mari şi impunătoare cetăţi din Europa”, a explicat Florin Gogâltan.

Arheologii vor continua săpăturile, iar cei de la Complexul Muzeal Arad doresc să realizeze un muzeu în sit.

Citiți și:

Marile descoperiri speologice sunt ţinute secrete de frica hoţilor. «O minune a lumii a ajuns un dezastru»

Descoperire istorică! Malul Prutului ascunde o mega-structură de o mare însemnătate arheologică

 

yogaesoteric
1 aprilie 2019

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More