Ştiinţa a aflat ce vedem înainte de a muri. EEG-ul unui pacient de 87 de ani dezvăluie misterul

Una dintre întrebările care i-a frământat pe oamenii de știință este aceea cu privire la ce se petrece în creierul nostru înainte de a muri. Relatările celor care au trăit experiențe de moarte clinică ne pot oferi o idee despre aceste momente, dar se poate pune egal între ceea ce experimentează o ființă care apoi a revenit la viață cu ceea ce experimentează cineva care trece definitiv în Lumea de Dincolo? Viaţa ne trece cu adevărat înaintea ochilor chiar înainte de a muri şi, aparent dintr-o pură întâmplare, există şi dovada acestui fapt.

Un grup de oameni de ştiinţă din Vancouver, Canada, a decis să măsoare undele cerebrale ale unui pacient în vârstă de 87 de ani care dezvoltase epilepsie. Dar, în timpul monitorizării neurologice, pacientul a suferit un atac de cord fatal, lăsând oamenilor de ştiinţă o înregistrare neaşteptată a unui creier aflat pe moarte.

Ce vedem înainte de a muri

Imaginile obţinute în urma decesului bărbatului au dezvăluit că, cu 30 de secunde înainte şi 30 de secunde după moartea pacientului, undele cerebrale au urmat aceleaşi tipare ca în vise sau în amintiri.

Potrivit cercetătorilor, activitatea cerebrală de acest tip ar putea sugera că, cu puţin timp înainte de moarte, o persoană îşi revizuieşte de fapt întreaga viaţă ca pe un film. Iar acesta este unul dintre scenariile des întâlnite atunci când vine întrebarea cu care am deschis acest articol.[sursa]

O descoperire neașteptată, care deschide noi întrebări

Detaliile acestui studiu fascinant au fost publicate în jurnalul ştiinţific Frontiers in Aging Neuroscience. Ajmal Zemmar, coautor al studiului şi în prezent neurochirurg la Universitatea din Louisville, consideră că aceasta este prima înregistrare a unui creier pe moarte.[sursa]

De fapt, a fost complet aleatoriu, nu am plănuit să facem acest experiment sau să înregistrăm aceste semnale”, a spus cercetătorul într-un interviu pentru BBC. Este imposibil de spus ce amintiri trec prin sfera conștiinței unui muribund, fie că sunt triste sau fericite. Sau dacă îţi aminteşti de cei dragi sau te vezi în trecut.

Dar Zemmar este gata să parieze că o călătorie pe drumul memoriei, în această circumstanţă particulară, ar fi formată din amintiri „de aspecte bune, mai degrabă decât aspecte rele”. „Ceea ce este memorabil este diferit pentru fiecare persoană”, a mai spus Zemmar.

Creierul continuă să rememoreze chiar şi la 30 de secunde după moarte

Ajmal Zemmar a mai afirmat că în cele 30 de secunde înainte ca inima pacientului să înceteze să bată şi, astfel, să furnizeze sânge creierului bărbatului, undele sale cerebrale au urmat aceleaşi tipare ca atunci când îndeplinim sarcini cognitive înalte, cum ar fi concentrarea, visarea sau amintirile.

Acest tip de activitate a continuat chiar şi la 30 de secunde după ce inima pacientului s-a oprit, adică atunci când o persoană este în general declarată moartă.

Aceasta ar putea fi ultima amintire a evenimentelor pe care le-am trăit în viaţă şi a căror amintire se repetă prin creierul nostru în ultimele secunde înainte de a muri”, a explicat Ajmal Zemmar.

În ce moment încetează de fapt să mai trăiască o persoană

Studiul ridică, de asemenea, întrebări despre când, exact, viaţa unei persoane se termină: atunci când inima încetează să mai bată sau când încetează să funcţioneze creierul? Zemmar şi echipa sa au avertizat că nu se pot trage concluzii generale după un singur studiu. Faptul că pacientul era epileptic, cu creierul sângerând şi umflat, complică şi mai mult situația.

Acesta este şi motivul pentru care omului de ştiinţă i-a luat ceva timp înainte de a raporta ceea ce s-a petrecut. Înregistrarea neaşteptată a fost făcută în anul 2016 şi apoi oamenii de ştiinţă au căutat cazuri similare pentru a consolida analiza, dar fără rezultat. Aşadar, sunt necesare studii suplimentare pentru a explora experienţele din apropierea morţii.

În trecut, un studiu efectuat pe şobolani sănătoşi în anul 2013 ne-a oferit câteva indicii. În acel studiu, cercetătorii americani au înregistrat niveluri crescute de unde cerebrale în apropiere de moarte până la 30 de secunde după ce inimile şoarecilor au încetat să bată, la fel ca rezultatele găsite la pacientul epileptic al lui Zemmar.

Asemănările dintre studii sunt relevante, potrivit omului de ştiinţă. Acum, oamenii de ştiinţă speră că publicarea acestui caz ar putea deschide uşa către alte studii despre ultimele momente ale vieţii.

Cred că există ceva mistic şi spiritual în toată această experienţă aproape de moarte. Şi rezultate ca acesta reprezintă un moment pentru care trăiesc oamenii de ştiinţă”, a concluzionat Ajmal Zemmar.

Citiți și:
Viaţa cea de după moarte. Povestirile unei asistente medicale
Medicul oncolog Jeffrey Long: „După 25 de ani de studiu al EGVM am ajuns să cred că există cu siguranță o viață după moarte”

 

yogaesoteric
29 februarie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More