O analiză mult mai atentă, pertinentă asupra cărții „REVOLUȚIA EROTICĂ” ce a fost publicată de Loredana Pulpan (partea C)

Am realizat aceasta spre a remedia pentru cititorii atenți unele greșeli foarte grave care din păcate sunt prezente în paginile acestei cărți

de Irina Sublima

Citiți părțile precedente ale articolului: Partea A, Partea B

O primă eroare gravă, care este evidentă deoarece apare ca fiind inclusă pe coperta din spate, este cea referitoare la o afirmație alambicată, confuză, care contrazice – paradoxal – însuși mesajul principal al cărții.

Având o viziune integratoare a spiritualității în viața erotică, sexualitatea devine un suport al iubirii și o cale de manifestare. Ea nu poate și nu trebuie să fie separată de iubire. Iubirea nu depinde de actul erotic, dar se poate hrăni din energia erotică, se poate amplifica, îmbogăți și comunica datorită ei. Actul erotic nu depinde de starea de iubire, dar este profund umanizat și spiritualizat de ea” (pag. XV).

Antiteza se cerea a fi făcută, de fapt, între iubire și sexualitatea brută, instinctuală. Sexualitatea este cea care cel mai adesea nu depinde de iubire și se poate manifesta într-un mod egotic, brutal, vulgar, lipsit de iubire și transfigurare. În citatul de mai sus, se afirmă într-un mod eronat că „Actul erotic nu depinde de starea de iubire, dar este profund umanizat și spiritualizat de ea”. În realitate, actul sexual, comun, instinctual, care se bazează doar pe energia subtilă sexuală brută, este cel care nu depinde de iubire.

Actul erotic, fuziunea erotică amoroasă bazată pe continență deplină între doi iubiți de sex opus reprezintă o experiență uimitoare ce este total diferită față de actul sexual. În cazul actului erotic, în experiența intimă amoroasă este mereu prezentă iubirea. Actul erotic este motivat și hrănit și de iubirea erotică, care este o modalitate delicioasă, pură, senzuală a iubirii dumnezeiești.

Afirmația:
Voi aduce sacrul în profan și voi contesta prin argumente modul greșit în care unii oameni aleg să se raporteze la sexualitateconsiderând-o ceva vulgar și rușinos” (pag. XVIII)
este în mod vădit derutantă, deoarece în realitate viziunea Revoluției erotice revelează motivul principal pentru care sexualitatea oamenilor se manifestă și este percepută ca fiind inferioară, vulgară și chiar vicioasă.

Revoluția erotică nu caută să pună – prin contrast – în lumină decât ceea ce este „vulgar și rușinos”, iar aceasta arată că o astfel de energie inferioară, brută este necesar să fie transceansă, perfect controlată și după ce devine OJAS este în mod conștient sublimată în etajele superioare ale ființei și deschide o perspectivă nouă, spirituală și dumnezeiască ce este caracteristică Erosului Pur, despre care ființele umane obișnuite, neinițiate nici măcar nu știu că așa ceva există.

Revoluția erotică revelează Erosul pur, rafinat și sublim ca o minunată cale către desăvârșirea spirituală.

În ceea ce privește afirmația:
Această carte dorește să-i inspire pe cei care aspiră să acceadă la o treaptă superioară de conștiință utilizând energia sexuală perfect stăpânită și să domine astfel forțele naturii, pe cei care doresc să descopere tărâmul mirific al energiei erotice pure alături de ființa iubită” (pag. XIX), sunt de asemenea necesare unele precizări.

Este adevărat că energia subtilă procreativă despre care am vorbit poate fi controlată gradat; acest aspect este chiar foarte important. Cu cât este mai amplu conștientizată și perfect stăpânită, energia procreativă (OJAS) poate să contribuie la rândul său la creșterea spirituală a ființei doar atunci când este sublimată în etajele superioare ale ființei. În Taoism de pildă, acest proces de elevare a energiei procreative a ființei este considerat ca fiind un fenomen plenar îmbogățitor și care poate genera multiple beneficii în ceea ce privește starea de sănătate dar și în sfera afectivă și spirituală. Forța benefică interioară a practicantului este mult amplificată, iar uneori procesul poate avea loc chiar și în absența unei relații amoroase polare. Este însă necesară o atentă disciplină interioară.

Beneficiile tehnicilor de stăpânire și sublimare a energiei OJAS sunt numeroase. S-ar impune însă o abordare înțeleaptă. Pentru mulți ar putea părea deplasată sau chiar utopică abordarea potrivit căreia doar controlul energiei subtile procreative le va permite „să domine astfel forțele naturii”. Cel mai important este să privim cu înțelepciune spre posibilitatea de a controla pe deplin propria natură umană, ce este cel mai adesea efemeră, egotică. Aceasta este citadela stranie care se cere a fi cucerită și reprezintă unul din scopurile majore ale căilor spirituale autentice.

Afirmații exagerate

O altă serie de enunțuri stranii care nu sunt integral corecte, implică afirmațiile cu pretenții exhaustive de genul:

Cum aș putea rezuma ceea ce am aflat și am practicat până acum? Că a face dragoste este o artă, că arta amorului cuprinde în sine toate artele lumii” (pag. XX).

Astfel de afirmații sunt hilare și hazardate, ridicolul este evident. Dacă am avea în vedere faptul că în cultura universală termenul de artă a fost asociat cu o varietate foarte largă de preocupări și domenii, inclusiv cu arta bizară a războiului, am fi imediat mult mai precauți în a lansa asemenea idei bazaconistice. La drept vorbind, arta amorului nu poate include sau rezona chiar cu toate celelalte arte.

Sau:
Conceptul pe care l-am creat, Vox Amoris, desemnează o comunitate de oameni minunați care cred în miracolul și sublimul erosului. Cred în a gândi și a acționa diferit, în a contopi erosul cu toate celelalte aspecte ale vieții, inclusiv cel spiritual” (pag. XXI).

Chiar dacă în anumite condiții cunoscute de cei inițiați dimensiunea erotică se află la baza ființării noastre și ne influențează enorm bunăstarea noastră globală, psihică, emoțională, supramentală, intelectuală, spirituală, adecvat este să afirmăm că aspirația noastră este de a contopi erosul cu toate celelalte aspecte benefice dumnezeiești ale vieții, pentru a nu se înțelege altfel cum că erosul, deși este o forță tainică, sublimă dumnezeiască, poate totuși să hrănească și ceea ce este nefast, pervers, abject, demoniac.

Citiți continuarea articolului

Citiți și:
Personificarea adecvată a energiilor subtile în tradiția tantrică (I)
Înălţaţi-vă, de fiecare dată când este necesar, în sfera spirituală!

 

yogaesoteric
18 ianuarie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More